„Астра Зенека“ ще достави по-малко ваксини от предвидените за ЕС заради проблеми в производството

Автор: Plovdiv Now 5437
„Астра Зенека“ ще достави по-малко ваксини от предвидените за ЕС заради проблеми в производството

Фармацевтичната компания „Астра Зенека“ ще достави с 60% по-малко ваксини от предварително предвидените за ЕС през първото тримесечие на годината заради производствени проблеми, предадоха световните агенции. До края на март месец от препарата им ще бъдат осигурени 31 млн. дози, а не 80 млн. Новината идва, след като „Пфайзер“/ „Бионтех“ забавиха доставките на тяхната ваксина през седмицата. Остава под въпрос дали ограничените количества ще възпрепятстват плана за ваксинация в ЕС.

Компанията планира начало на доставките за блока на 15 февруари. Европейската агенция по лекарствата обяви, че може да вземе решение за ваксината на „Астра Зенека“ на 29 януари. Говорител на компанията заяви, че няма да има закъснение в планираното начало на изпращането на ваксината, ако се получи одобрение от ЕС.

ЕС има сделка за закупуването на най-малко 300 млн. дози от „Астра Зенека“ с опция за допълнителни 100 млн. дози. Компанията се е ангажирала да достави над 3 млрд. дози по света.

Към този момент България е последна в ЕС по темпа на имунизация, т.е. най-малко българи на всеки сто души са ваксинирани. Причината е очевидна - в момента няма повече ваксини. А причината за това е, че здравните власти са договорили най-големи количества за доставка с Astra Zeneca, които разработиха ваксина заедно с Оксфордския университет.

Повечето от останалите европейски държави са поръчвали сходни количества от различните фирми, за да могат да получат достатъчно бройки за бърз старт на имунизациите, които и да са първите одобрени препрати.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина