Arsenal of Art кани на нетрадиционна изложба под името „Художниците от Розовец“

Автор: Plovdiv Now 5390
Arsenal of Art кани на нетрадиционна изложба под името „Художниците от Розовец“

Изложба под името „Художниците от Розовец“ ще бъде открита на 6 август от 18.30 часа в галерия Arsenal of Art в Капана на ул. „Магура“ 4. Експозицията е нетрадиционна и събира на едно място художниците Енчо Пиронков и Петър Пиронкови, Снежана Фурнаджиева и дъщеря ѝ Женя Бозукова, цигуларят Мичо Димитров – концерт майстор на Опера Пловдив, който от години се изявява и като творец - художник , Георги Гърдев, Веса Краваева, Антонина Атанасова, Живко Спасов , Иван Кацарски, Васил Стоев и разбира се галеристът – домакин Ангел Гешев.  

Предполага се че землището на Розовец е било обитавано още от дълбока древност .Макар че в самото село досега не са открити конкретни доказателства, то в съседство с неговите земи съществуват няколко селищни могили. На 7 км от Розовец, в землището на село Зелениково е открита могила със следи от новокаменната епоха. Подобна могила от същата епоха е открита и край село Златосел. Повечето находки са каменни оръдия на труда, с които са си служили древните обитатели на нашите земи. Съществуват и мнения на някои историци, според които е имало и селище непосредствено под връх Градището, отстоящ на около 3 км от с. Розовец.

Древно светилище може да се търси в основите на манастира Св. Никола, който се намира на три километра от селото. В северната част на църквата има множество мраморни основи на колони, който са традиционни за римската епоха. Те имат височина 90 см, ширина в основата - 56 см, а в средата - 48 см. Върху една от тях има надпис на гръцки език, който в български превод гласи: „ПРИ ЩАСТЛИВА СЪДБА". Мраморната основа се съхранява в Пловдивския исторически музей. Смята се, че преди на мястото на манастира е имало римско селище. За това свидетелстват множеството керамични находки и тухлите на множеството зидове. О тези същите тухли е изградена и крепостната стена на връх Градище, който е на няколко километра от манастира. Явно местността е била важна за римляните и тя е била охранявана от тази крепост.

На откриването на изложбата ще присъства кметът на община Брезово, както и много бизнесмени от региона.

И все пак защо Розовец? Ще научите на място в Arsenal of Art в Капана..

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина