Ансамбъл “Тракия“ празнува с грандиозен концерт 45-годишнината си, входът е свободен

Автор: Plovdiv Now 15783
Ансамбъл “Тракия“ празнува с грандиозен концерт 45-годишнината си, входът е свободен

Античният театър в Пловдив в рамките на Международния фолклорен фестивал ще просрещне утре, 1 август, в 20,00 часа, прочутия пловдивски фолклорен ансамбъл „Тракия" за едно специално събитие, което носи името „Среща на поколенията". Поводът е 45-годишнината от създаването му. Събитието е с вход свободен!

Ансамбъл "Тракия" – Пловдив е създаден през 1974 година. Творческият му облик е дело на проф. Кирил Дженев и се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора – доц. Стефан Мутафчиев – първият диригент на хора, проф. Николай Стойков – първият диригент на оркестъра, академик Николай Кауфман, Коста Колев, Живка Клинкова, художничката Нева Тузсузова и редица други изявени творци.

Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите. Те са завършили Националните училища по изкуства като Хореографското училище в София, Музикалните училища в Котел, Широка лъка, Бургас, Плевен, Русе и др. Всички те пристигат в Пловдив с желание да учат в  АМТИИ и  да се усъвършенстват в ансамбъл „Тракия". Това е единствен уникален шанс за интеграция между образованието и голямото сценично изкуство. В този момент в България във всеки фолклорен ансамбъл, трупа, хор, оркестър има диригенти, хореографи, танцьори, певци и инструменталисти от школата на „Тракия".

Вече 45 години "Тракия" е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина