Ансамбъл „Гео Милев“ плени пловдивчани с красиви костюми и танцово майсторство СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 7101
Ансамбъл „Гео Милев“ плени пловдивчани с красиви костюми и танцово майсторство СНИМКИ

Във втория ден от празниците на откритата сцена пред Община Пловдив концерт изнесе един от най-старите пловдивски фолклорни състави - Ансамбъла за български народни танци „Гео Милев“ с художествен ръководител  Стефан Йорданов.  С красивите си костюми и танцово майсторство, изпълнителите от ансамбъла пресъздадоха уникалната за България палитра от танци, които разнасят славата на страната ни. В 16:00 часа на същото място започва празничният Коледен концерт на „Биг Бенд Пловдив“, диригент Николай Гешев.

Биг бенд “Пловдив” е създаден през 1999 г. От самото начало в състава му са известните инструменталисти от групата “Бели, зелени, червени”- една от най-успешните джаз-формации от близкото минало, както и професионални музиканти от Пловдивската филхармония, днес Оркестър на Опера Пловдив. Оркестърът е традиционен музикален домакин на церемонията по връчването на наградите “Пловдив”, с които се удостояват ярки постижения в областта на културата и изкуството. Активната дейност включва и редица фестивални участия - Банско (2001,2002 и 2005) , както и почти всички джаз-форуми у нас.

Репертоарът на бенда е изключително широк - от класически джаз до съвременни латино и поп парчета. Почти всички пиеси са аранжирани от Николай Гешев - диригент на състава. Завършил Академията за музикално и танцово изкуство в родния си град, той е едновременно и тромбонист, и диригент. В творческата биография на Биг бенд "Пловдив" впечатляват съвместните проекти с Камелия Тодорова, Васил Петров, Петър Салчев и др. известни имена в жанра.

Утре 26 декември, сряда, празничната програма, организирана от Община Пловдив пред сградата на пл. Стефан Стамболов продължава с три концерта.

12.00-13.00 –  Фолклорна програма – концерт, пресъздаване на народни обичаи, коледари от град Раковски и Коледари от училище „Любен Каравелов“, които ще изпълнят обредни песни и наричания за здраве и благодат.

15.30 - 16:30 ч. – Концерт на Певческо дружество “Ангел Букорещлиев“ Пловдив, диригент  Цветан Цветков 

16.30 – 17.00 – Концерт на Трио " СИРУН " - Симона Пачеджиян, Даниела Дердерян-Стефанополу и Таки Мелконян (Триото е активен участник в наситената и разнообразна културна програма на арменската общност в града под тепетата)   

17:00 - 18:30 ч.  – Танцов спектакъл на Сдружение за култура, изкуство и спорт „Немезида“ Пловдив, с ръководител и хореограф Мариана Данева.

Сутринта на 26 декември в двора на Старческия дом „Свети Василий Велики“ на Коматевско шосе започва Пътуващият кулинарен театър с водещ Ути Бъчваров. Един от най-известните кулинари в страната в демонстративно кулинарно шоу ще приготви за посетителите в двора на социалното заведение задължителното за Коледа свинско месо. То ще бъде доставено от фирма „Братя Къртеви“. Майстор-готвачът Николай Боруков от ресторант „Сол и Пипер“ ще осигури за посетителите гарнитурата фасул по специална рецепта, а фирма „Филикон“ ще достави киселите краставички и лютеницата. Майстор-пекарят Димитър Йолтов ще се погрижи за хляба на трапезата. Винарска изба „Вила Юстина“ ще осигури червеното вино, а ресторант „Йегерхоф“ – бирата. За сигурността на гражданите ще се грижат служителите от „Общинска полиция“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина