Анкета: 60% от пловдивчани казват, че ще гласуват на изборите 2 в 1

Автор: Plovdiv Now 1767
Анкета: 60% от пловдивчани казват, че ще гласуват на изборите 2 в 1

Близо 60% от читателите на TrafficNews ще гласуват на предстоящите избори 2 в 1. Това показват резултатите от електронна анкета, в която участие са взели 25 227 души.

34 на 100 обаче казват, че няма да упражнят правото си на глас нито за национален, нито за европейски парламент. Дали да се включат във вота на 9 юни все се колебаят 8% от анкетираните.

Оптимистичният резултат за 60% избирателна активност обаче едва ли ще бъде оправдан, предвид тенденцията в Пловдив и областта през изминалите години. Припомняме, че на последните два тура за избор на Парламент през 2022 и 2021г. Пловдив отчете активност от около 39-40%, докато областта беляза около 2% по-нисък резултат.

На този фон остават 32 дни до датата, в която България ще решава кой да управлява страната и кой да я представлява пред европейската общност. Вчера бе последния ден, в който партиите можеха да заявят желанието си да се включат и да подадат листите си с кандидати.

По последни данни от ЦИК 24 партии и коалиции и 1 инициативен комитет са се регистрирали, а две партии са се отказали от участие – „Правото“ и „Републиканци за България“. В РИК-16 (Пловдив-град) за националния вот се регистрираха 30 партии и коалиции.

Големите партии изненадаха с някои решения за подредба и състав, включително в Пловдив.

Както TrafficNews писа най-интересната битка се очертава за първото място, където Бойко Борисов от ГЕРБ ще се изправи срещу Асен Василев от ПП – ДБ. Листата на управляващата партия под тепетата също има доста изненади. От парламентарно представените партии БСП са заложили на Иван Петков – Бебето, а ИТН на Станислав Балабанов. „Възраждане“ са сложили Ангел Георгиев, а Танер Али е водач на ДПС.Пловдив град има 12 мандата и втори път ще излъчи толкова на брой депутати в 50-ия парламент.

Листата на ГЕРБ-СДС за Евроизборите повежда доскорошния председател на Народното събрание Росен Желязков. В нея отсъства Мария Габриел, която трябваше да заеме поста на премиер при неосъществилата се ротация. Тя бе вицепремиер в последното редовно правителство, като преди това натрупа дългогодишен опит като евродепутат и еврокомисар по иновациите. Отсъства и Илияна Иванова, която наследи Габриел на поста като еврокомисар.

Ваня Григорова ще води листа на коалиция „Солидарна България“ и за европейския, и за националния вот. Новата формация обединява „Изправи се, България“ на Мая Манолова, ПП „Българската левица“ и „Обединена социалдемокрация“.

Партия „Зелено движение“ реши да се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни избори и евровота. Водач на листата за Европа е бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Вижте кой друг влиза в листите за хора, които можем да изберем да ни представляват пред Европа: 

Хартия vs Машини

На 9 юни избирателите ще има две опции – да гласуват на хартиена бюлетина, или да използват машинно гласуване. Както стана ясно преди дни, отново фирмата "Сиела Норма" ще подсигури машините, като вече е представила пред ЦИК вариант на електронна бюлетина. Според обществената поръчка фирмата ще извърши профилактика и диагностика на устройствата, техническо обслужване в предизборния и изборния ден, както и транспортирането им по места. На този етап е предвидено машини за гласуване на 9 юни да има в 9346 секции в страната. В тях избирателите по списък са над 300. 

ЦИК обяви още, че хартиените бюлетини за Народно събрание и Европейски парламент ще са с различен цвят, когато се провеждат двата различни избори в един ден, за да няма объркване сред гласуващите. Най-важната особеност за евроизборите е изискването за уседналост. За да може един български гражданин да гласува, трябва да е живял през последните три месеца в България или в друга държава – членка на Европейския съюз и да има адресна регистрация към 9 март. Избирателите вече могат да проверят дали присъстват в избирателните списъци и за двата вота, както и да променят желанието си къде да гласуват – по постоянен или настоящ адрес.

Припомняме, че държавата ще предлага 6 електронни услуги, свързани с изборите, които са публикувани в портала на Министерство на електронното управление – egov.bg Услугите са достъпни в секция “Граждански права и правен ред/Избори 2024”, поддържан от Министерството на електронното управление.

Услугите, достъпни онлайн:

3303 Вписване в избирателния списък по настоящ адрес (Заявяване чрез сайта на ГД ГРАО към МРРБ)

3304 Вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия

3305 Вписване в избирателния списък

3306 Отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък

3307 Изключване от Списъка на заличените лица

3308 Изключване от Списъка на заличените лица на избирател, заявил, че ще гласува извън страната (Заявяване чрез сайта на ЦИК)

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина