Ангелкова: Пловдив допринася за по-висок интерес към България

Автор: Деница Лещева 5909
Ангелкова: Пловдив допринася за по-висок интерес към България

Пловдив допринася за по-висок интерес към България, особено по отношение на културния туризъм. Голям интерес представлява събитийният календар, както и фактът, че градът е Европейска столица на културата. Това заяви пред журналисти министър Ангелкова, която днес откри десетата Международна среща по туризъм в Парк и спа хотел Марково. 

Според анализите, изготвени от Министерството на туризма, се очаква увеличение на ръста на реализираните нощувки и посещенията на града през следващата година. Очаква се той да е двоен, но по-подробни разчети ще бъдат изготвени в началото на годината. 

"По отношение на туризма България е предимно слънце и море. Това, към което се стремим, е да привлечем интереса към вътрешността на страната с градове като Пловдив, Велико Търново, Русе и големи градове, които не се свързват традиционно със ски или летен туризъм", заяви Ангелкова. Според нея развитието на Пловдив като дестинация се дължи и на интереса от страна на международни медии. През последната година Европейската столица на културата попадна в обективите на CNN, BBc, National Geographic, Euronews и други. 

Най-голям интерес през 2019 година очакваме от основните туристически пазари, като Германия и Великобритания, както и съседните балкански държави. Заявен е и много голям интерес от страна на САЩ, Израел, Китай и Япония, сподели министърът. "Очакваме от тези дестинации да има много повече посещения, отколкото през 2018-а", допълни тя. 

Ръст от 5 процента се очаква по отношение на посещенията на зимните курорти, като основни пазари там остават съседните ни държави, като Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния, заедно с Великобритания. В резултат от кампанията, насочена към таргетираните пазари, се очаква около 16 процента ръст на британски туристи през зимата. През летните месеци той е бил 25 %, уточни Ангелкова. Тя коментира и механизмите, чрез които държавата ще се бори със сивия сектор.

Основен механизъм остава единната система за туристическа информация, която ще започне да функционира през април 2019. 

"Спечелихме почти 2-годишна битка с обжалвания. Очакваме чрез системата да имаме много по-голям достъп до данни за туристите, които са посетили страната, държавата, възрастта, целта на посещението им.  Важно е да имаме тази информация за маркетингови проучвания и анализи", коментира министрът. По думите й, чрез тази система ще се "изсветлят" реализираните нощувки, особено по малките места за настаняване с под 10 легла. Със съвместни усилия между министерство, НАП, МВР и общини ще бъдат санкционирани всички нерегистрирани места за настаняване. 

Обявяването на реалния брой нощувки ще ни помогне да насочим туристопотока към вътрешността на страната и малките населени места. По този начин ще засилим и инвеститорския интерес, заключи Ангелкова. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина