Ангел Кунчев: От поведението ни зависи дали вирусът ще удари отново

Автор: Plovdiv Now 4172
Ангел Кунчев: От поведението ни зависи дали вирусът ще удари отново

Когато цифрите и фактите опровергават човек, той трябва да бъде по-скромен. Не можеш да взимаш решенията на базата на някакви теоритични разсъждения. Това сподели доц. Ангел Кунчев в "Събуди се" по Нова в отговор на коментарите на доц. Мангъров, че парковете не се отварят, тъй като членовете на щаба явно не спортуват. 

"Доц. Мангъров има право на своето мнение, според се опровергава ежедневно от мен всичко, случващо се по света. Едно е да имаш мнение, друго – да взимаш решения, последствията от които могат да бъдат изключително тежки. Представям си, ако в тази ситуация има претенции към нашите решения, какво би било, ако ние бяхме една от първите засегнати държави", коментира Кунчев. 

Той коментира и случаите на болни пътници, които пият парацетамол, преди да се качат в самолетите, за да избегнат термокамерите. 

"При всички положения в страните, в които се намират, остават на улицата. Повечето от тях са останали без работа и нямат осигуровки. Единственият им шанс е да се върнат в България. Не разбирам обаче едно – кацнал си на Летище София, никой няма да те върне обратно. Кажи от какво имаш нужда, за да помогнем и на теб и на близките ти", апелира той. 

Кунчев разкритикува и поведението на хората след облекчаването на мерките. Според него мнозина са го приели като отмяна на извънредното положение и край на заплахата. Тя обаче остава факт. 

"Продължавам да твърдя, че ще има самоограничаване на вируса, както при всички инфекции. Няма да бъдем Италия, нито Ню Йорк, но в цяла България се повтори сценария от Видин, положението ще бъде много тежко", предупреди той. И допълни, че всеки един от нас е усетил епидемията и се чувства засегнат от нея, по един или друг начин. Често пъти личната безотговорност се компенсира със засилени общи мерки, което Кунчев определи като неправилно. Доцентът благодари на всички, които продължават да спазват противоепидемичните мерки. 

Главният държавен инспектор обясни, че всички ще могат да отидат на море тази година, но от поведението ни до голяма степен зависи дали ще се появят нови огнища на вируса. 

Ако позволим големи групи, струпване на хора, ще пламне отново вируса и ще има нови ограничения, предупреди той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина