Либерализация на мерките може да има след 21 декември, но не на 100%

Автор: Plovdiv Now 4088
Либерализация на мерките може да има след 21 декември, но не на 100%

Либерализация на мерките може да има след 21 декември, но не и на 100%, това заяви Ангел Кунчев пред bTV. 

"Либерализацията на мерките са възможни ако крехката тенденция на ограничаване на заболеваемостта от коронавирус продължи. Има много възможности. Няма да е добре и няма да е правилно изведнъж всичко да се освободи и още в началото на следващата година отново да се сблъскаме с нова вълна."

Целта е да ваксинираме над 60% от населението, за да можем да спрем епидемичното протичане. Държавата ще направи всичко по силите си да убеди хората, че това е единственият начин да победим коронавируса. Началото на ваксинирането ще е в началото на 2021. Европейската агенция по лекарствата ще даде на 29 декември оценката си по отношение на първата ваксина на "Пфайзер" и "Бионтех". Това е началният момент за цяла Европа да започне реалната ваксинация и да разполага с всички необходими данни и документи, тъй като до момента ние нямаме одобрена ваксина за ползване от европейските страни и съответно нямаме така необходимите кратка характеристика на продукта и листовката за пациента."

"От целия брой ваксини, за които има сключени договори, България ще получи пропорционален дял на базата на своето население, а това е 1.55% от всички дози. По този начин ние ще осигурим на практика над 12 милиона дози, които при двудозовия режим на имунизация биха покрили цялото население. Дали това ще е необходимо е трудно да се каже на този етап, най-вероятно не е на 100%, тъй като такъв висок процент на обхващане е трудно постижим, а и той ще бъде разсрочен във времето."

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина