Актьорът Валентин Ганев идва в Пловдив за представянето на стихосбирката на Никита Нанков

Автор: Plovdiv Now 8592
Актьорът Валентин Ганев идва в Пловдив за представянето на стихосбирката на Никита Нанков

Стихосбирката "Аметисти и ахати" от Никита Нанков ще бъде представена в Пловдив лично от автора, с участието на популярния актьор Валентин Ганев и главната редакторка на издателство СОНМ Тодорка Минева.

За автора Валентин Ганев разказва: „Виждаме човек, който, ако знае две думи, ще направи от тях стихотворение, ако знае три думи, ще направи от тях поема и така нататък.“. Част от стихотворенията в книгата, за чиято структура авторът подробно разказа, са публикувани последователно през годините в „Литературен вестник“.

Никита Нанков е роден на 4 юни 1956 г. в София. Завършва английска филология в Софийския държавен университет (1982), след това е научен сътрудник в Института за литература на БАН. Защитава дисертация на тема „Едгар Алан По в българската критика и преводна проза“ (1990). Емигрира в САЩ, където защитава втора дисертация – върху творчеството на Антон Чехов. Преподава сравнително литературознание във Washington University, Сейнт Луис, Университета в Блумингтън, Индиана, Университета на Пуерто Рико.

Ето как авторът описва своя замисъл.

“Книгата ми “Аметисти и ахати” е стихо-рисунко-постройка, разказ за това, как поезията на ХХI век и поезията на ХХ век се гледат една друга. И сега - малко поетична математика. Първата част, “Аметисти: Нео-класика”, се състои от дванайсет тройки стихотворения, разделени с дванайсет рисунки, редящи се от сложното към простото. “Аметисти” разказва в традиционен стих за онова, което прави живота безсмислен (първите пет тройки), а след това и за онова, което го очовечава (следващите седем тройки). Вторият дял, “Ахати: Нео-авангард”, включва 37 нео-авангардни творби, разделени от четири рисунки в пет групи: визуална и звукова поезия, нео-авангардно за любовта, закачки с авангарда, нео-авангардно за посткомунизма и накрая - една нео-авангардна поема. Последната част е “Аметисти и ахати: Манифест: Поезията на ХХI век”. Който стигне дотам, ще разбере каква поезия ни очаква в новото столетие. Предната и задната корици са началото и краят на разказа за взирането на ХХI век в ХХ век и обратно. Смислите на това взаимно вглеждане се разкриват постепенно, със стихотворенията в “Аметисти” и “Ахати” и манифеста в “Аметисти & ахати” и накрая се стига до някаква яснота – доколкото поезията и изображенията могат да бъдат ясно тълкувани”, разказва Никита Нанков.

Пловдивска премиера на "Аметисти и ахати" от Никита Нанков е на 5 февруари от 18:00 ч. в галерия Arsenal of Art, ул. Магура №4.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина