Айри Мурад: Да, имам месчит в Пловдив, но не проповядвам радикален ислям

Автор: Благовест Андонов 5723
Айри Мурад: Да, имам месчит в Пловдив, но не проповядвам радикален ислям

Общинският съветник Айри Мурад, който подаде сигнала към медиите за полицейската акция в Столипиново на 30 януари, отвърна на обвиненията в радикален ислям. Мурад, който е зам.-председател на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив, даде интервю пред TrafficNews.bg заедно с адвокатката си Диана Атанасова, която е и експерт по международни отношения и радикален ислям.

В прокуратурата сигнал срещу общинския съветник от Народна партия „Свобода и достойнство” бе подаден от депутата от ВМРО Александър Сиди. Според пловдивския народен представител Мурад е повел бунт в Столипиново срещу държавата и вицепремиера Красимир Каракачанов, а освен това той проповядва радикален ислям в квартала.

Какво се случи в злополучната нощ, какви са били действията на общинския съвет и какъв е коментарът му за обвиненията в радикален ислям – вижте в интервюто с Айри Мурад и Диана Атанасова:

- Г-н Мурад, г-жо Атанасова, какво се случи в нощта на 30 януари в Столипиново?

 Диана Атанасова: - Имало е акция на полицията, която е планирана за задържането на определени лица. За тях се е считало, че разпространяват наркотици, като в квартала е възникнало напрежение. В същото време с Айри Муард са се свързали лица от квартала, тъй като той е единственият общински съветник.  По същото време той е бил в хипермаркет със семейството си.  След което той отива веднага на място, за да види какво се случва.  Единственото нещо, което е направил, е да се обади на медиите, тъй като в тяхно присъствие, никой е нямало да си позволи физическа саморазправа заради присъствието на камерите. Мисля, че тази ситуация се повлияла от това, че самият той е потушил напрежението с обаждането си към медиите, а не обратното. И сега да му се обадят, той пак ще отиде. Тези хора търсят защита за какъвто и да проблем от него, било то за незаконна сграда, спиране на тока от ЕВН, или дело за неплатени сметки за вода.  Хората там не са грамотни и се доверяват на единствения авторитет, който познават.

Айри Мурад: - През цялата нощ поддържах връзка с началника на Шесто РУ комисар Николай Кирков. Казах му още в началото, че няма никакъв проблем в махалата. Да, имаше и един пиян мъж с брадва, но аз му я взех! Отделно се събираше и една групичка, която беше агресивно настроена, но и тях  спрях и им казах да се прибират. Всичко, което правихме беше координирано с шефа на Шесто РУ, аз възпирах агресивните хора, а не обратното. Обвиняват ме в голяма лъжа, че съм предвождал хората на бунт!

Нещо важно, което също трябва да се уточни - намереният наркотик е на улица „Сокол”, тази беля( б.а. полицейската проверка) стана другаде - на улица „Правда”. Нямаше дилъри ,нямаше наркотици там.

Диана Атанасова: - В полицейските доклади Айри Мурад не фигурира нито като извършител, нито като свидетел.

-Какъв Ви беше сигналът до медиите?

- Айри Мурад: В заведението на улица „Правда” полицията влиза без основния, без причина и започват да  бият хората. Нямаше никакви наркотици в барчето, влезнали са вътре полицаите и са казали „Падайте на земята” и са започнали да бият…

- Подадохте ли сигнал в прокуратурата за превишаване на полицейски правомощия?

- Айри Мурад: - Хората ги е страх! Първо поискаха да пуснем жалба, след това обаче казаха, че не искат. Не знам защо ги е хванало страх… Това си е тяхно право.  

-Как ще коментирате обвиненията от Александър Сиди и ВМРО за това, че сте известен в Столипиново, че проповядвате радикален ислям и, че сте организирал бунт срещу българската държава?

Диана Атанасова: - Засега няма да коментираме това обвинение, тъй като не сме се запознали с жалбата, която е входирана в прокуратурата. Ние не знаем  какво е съдържанието на тази жалба, както и какво точно включва това обвинение, което е свързано с действия срещу държавата.

Редно е първо да се запознаем със съдържанието на обвинението. Предполагам, че проверката ще бъде разпоредена към ДАНС. Когато излезе  докладът, ние ще вземем отношение по този въпрос. За да може подробно да отговорим на това обвинение.

Айри Мурад:  - Адвокатката ми е специалист по радикален ислям, за това се обръщам към нея за тези обвинения. Все пак повече от ясно е, че те са политическа кампания от страна на ВМРО.Всички в Столипиново знаят какъв мюсюлманин съм! В момента съм зам.-председател на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив. Ако имаше нещо вярно  в тези обвинения, то  отдавана щеше да излезе наяве.

-Бившият председател на Мюсюлманското настоятелство Ашим Асан заяви, че през 2009 година е пуснал сигнал срещу вас в прокуратурата. Той твърди, че имате месчит на улица „Бъндерица”,  като там са гостували  хора от Иран и Ирак, които са финансирали дейността ви. Имало ли е проверка срещу вас?

Айри Мурад: - Никога не е имало такава проверка срещу мен от прокуратурата. Всички институции ме знаят. Гости от Ирак и Иран също не съм имал, нямам общо с това.

-Имате ли молитвен дом в Столипиново?                                                                                    

Айри Мурад: - От близо 20 години имам такъв молитвен дом. Той е регистриран и законен, като на имама заплатата му идват от българското Главно мюфтийство. Казва се молитвен дом, или на турски „месчит”. Това не е от вчера, а от 20 години, а контролът е от страна на Главно мюфтийство.

-Има ли символи, които не са присъщи на традиционния за България ислям - жените  влизат ли в него с бурки или други забранени религиозни символи?

Айри Мурад- Не, те ме обвиняваха, че жена ми ходи с бурка. Това е кърпа, а не бурка! В Пловдив няма жени, които ходят така облечени.

-По време на делата срещу Ахмед Муса, имаше информация в докладите на ДАНС, че в Столипиново  има клетки, които проповядват радикален ислям. Вие знаете ли за такива?

Айри Мурад: - Тогава бързата реакция на ДАНС и полицията успяха много бързо да спрат разпространението на тези клетки. Да, както в Пазарджик, така и в Пловдив имаше такива, но службите успяха да прекъснат тези канали. ДАНС много добре си върши работи. Мислите, че ако нещата, в които ме обвиняваха имаше истина, досега нямаше да ме заловят или да имаше акция срещу мен?

-Ще предприемете ли някакви действия спрямо Александър Сиди?

Айри Мурад: - Нека първо приключи проверката и тогава ще решим какво да предприемем.

Диана Атанасова: -  Искам да кажа, че част от нещата, в които обвиняват моя клиент е ислямизация на населението. Аз обаче не виждам нищо лошо в това, както християнската църква се стреми към християнизация, обратното – част от служението  на един имам е да проповядва и да привлече максимално повече хора  към вярата. Нека да се прави разлика между ислямизация и радикализация, тъй като това нещо се ползва с цел да се създават етнически конфликти в Столипиново и Пловдив. Това е много страшно, което се опитат да правят някой лица, а такъв конфликт реално няма. Аз познавам г-н Мурад от доста време, и мога да заявя, че аз не съм забелязала белези на радикализация в него.  

Очаквайте продължение – регистриран ли е месчита на Айри Мурад в Столипиново, имало ли е сигнали срещу него в прокуратурата и какво показа проверката на полицията!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина