Африканската грация Тайе Селаси гостува днес в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4898
Африканската грация Тайе Селаси гостува днес в Пловдив

Тази вечер в 17 часа във Vintage House, Дом на културата "Борис Христов", пловдивското издателство „Жанет 45“ представя Тайе Селаси (Гана, Нигерия, Великобритания, САЩ) и книгата й „Отивам си е възвратен глагол“. Наричат Тайе Селаси африканска богиня, с грация на черна пантера и умопомрачаващ интелект. В България идва за първи път по покана от БНТ, свързана с гостуване в литературното реалити “Ръкописът”. 

„Отивам си е възвратен глагол“ е единствения й роман до момента. Провъзгласен за „изящна поезия“ и „зашеметяващ дебют“, романът излиза през 2013 г. и влиза в класациите за „Топ 10 на най-добрите книги на годината“ на The Economistи Wall Street Journal. Самата Селаси е включена в списъка на Гранта с двадесетте най-обещаващи автори на десетилетието на възраст под 40 години.

Тайе Селаси е родена през 1979 г. в Лондон, в семейството на нигерийка и ганаец. Израства близо до Бостън, впоследствие живее в Ню Йорк, Рим и Берлин, а понастоящем – в Лисабон. Не обича да я питат откъде е. Предпочита да изброи градовете, където се чувства местна. Или да използва думата „афрополит“ – понятие, което сама е измислила за такива като нея.

Още преди „Отивам си е възвратен глагол“ да излезе на пазара, в медиите за него се изписаха една торба хвалби. Веднъж да се окаже, че е имало защо. Пропуснете ли „Отивам си е възвратен глагол“, пропускате един от най-добрите романи на годината, пише за нея The Economist.

 Защо, ще разберат читателите тази вечер на срещата с авторката във Vintage House, Дом на културата "Борис Христов".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина