9 от 10 пловдивчани разглеждат вдигането на таксите като неоправдано, липсва им качеството

Автор: Plovdiv Now 6878
9 от 10 пловдивчани разглеждат вдигането на таксите като неоправдано, липсва им качеството

Автор: Соня Желязкова

Дай ми пари да си купя кесия, та да си слагам парите вътре, или защо пловдивчани сигнализираха на Общината, че им вдига таксите неоснователно.

Да започнем оттам, че Пловдив е градът с едни от най-високите данъци и такси в страната. И да, пловдивчани са си айляк, знаят как да живеят добре, но това не значи че не умеят да роптаят.

Преди няколко седмици Община Пловдив обяви намерението си да вдигне стойността - къде с 30%, къде с 200% - на редица от услугите, които предлагат на гражданите. Макар само предложение, което тепърва ще се разглежда от Общински съвет, то вече успя да натрупа сериозен брой неодобрителни погледи.

По-конкретно – 9 от 10 пловдивчани смятат намерението на местната власт да вдигане част от таксите за неоправдано. А обяснение им е много просто – цените на предлаганите услуги не могат да бъдат обосновани с качество дори към този момент.

Отне малко време на управляващите да агрументират решението си пред недоволното общество, но и това не бе достатъчно. В анкета, проведена от TrafficNews, са се включили точно 1696 души. Повече от 93% от тях се изказват критично към покачването на таксите. 57 на 100 от запитани заявяват, че за нито една от услугите на местната власт не си заслужава да платят още от парите си.

Вдигат Синя зона, билета за градския транспорт и почти всички такси в Пловдив

Що се касае до най-малко оправдана услуга, пловдивчани залагат на синята зона. Припомняме, че Общината запланува цената ѝ да скочи на 3 лв. на час. Макар причината за това да звучи съвсем резонна, а именно борбата с мръсния въздух, който е вреден за пловдивчани, те не определят мярката като основателна. И тази позиция споделят близо 12% от анкетираните.

Ръстът на Синя зона на 3 лева заради мръсния въздух в Пловдив, другите такси – за издръжка на Общината

От друга страна, 12 на сто от запитаните се обявяват категорично срещу набъбването на данък „Куче“. Аргументът на собственици на домашни любимци е, че по нищо не личи местната власт да е вложила от досега плащаните такси в адаптиране на задоволителна среда за кучетата, живеещи в Пловдив. Конкретно данъка за кучкарите се предвижда да скочи с 200%, с което стойността му ще удари 90лв. За мнозина "легалното" куче ще стане непосилен лукс, с което по-скоро ще се задълбочи порочната практика да не се регистрират домашни любимци. 

Ех, Шаро, да не се беше раждал в Пловдив!

Качването на билетчето за градски транспорт пък възмути малко над 10% от анкетираните пловдивчани. Общината за нея предлага скок на 1,50лв. за еднократна такса за пътуване и преференциалната карта - от 16 - 20 лева. По начало услуга в града под тепетата търпи множество критики от потребителите, които досега плащаха левче. Затова гражданите напомниха на Общината, че би било редно, ако вдигат цената на услугата, да работят по покачване качеството ѝ.

Скок в цените на билетите и синя зона! Какво мислят пловдивчани?

Ръстът на такса тротоарно право пловдивчани също отчитат като неоснователна. Този отговор са посочили 2,7% от запитаните. Вероятно това се дължи на относително по-малкия брой хора, които тази графа засяга. Ако обаче общинските съветници приемат решението за вдигане на тази такса, месният бизнес ще бъде за пореден път изправен пред изпитание за оцеляване.

Тротоарът пред заведение в центъра на Пловдив – по-скъп от този на Витошка в София

Монетата обаче има две страни. А идеята пловдивчани да плащат повече пари на Общината допада на точно 6,52% от анкетираните. Макар броят им да е незначителен, все пак се намират хора, които споделят позицията, че всички такси и данъци трябва да бъдат завишени.

Каквото и да кажем би било малко, тъй като мненията по темата са недвусмислени. Категорично местните сигнализираха на Община Пловдив, че паралелно за хазната, е редно да се мисли и за този, който я пълни.

А докато чакаме Общински съвет да разгледа предложението за набъбване на данъците и таксите ни, остава да се надяване след това да не усетим на свой гръб поговорката, с която започнахме темата. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина