8 септември - ден на грамотността и на солидарността на журналистите

Автор: Plovdiv Now 3496
8 септември - ден на грамотността и на солидарността на журналистите

Международният ден на грамотността се отбелязва на 8 септември. Обявен e от ООН на 17 октомври 1965 г. и честван за пръв път през 1966 г. Призван е да усили действията на обществото към разпространение на грамотността.

През 2002 г. Общото събрание на ООН (с Резолюция № A/RES/56/116) обявява „Десетилетие на грамотността на ООН“, а на следващата година утвърждава представения от генералния секретар план за „Десетилетието“ (Резолюция № A/RES/57/166). ЮНЕСКО става координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите, предвидени в инициативата.

8 септември се отбелязва и като Ден на международна солидарност на журналистите. Той се чества се от 1958 г. по решение на Международната организация на журналистите.

Терминът "журналист" възниква в ранния XIX век, когато означава само хора, пишещи за периодични издания (или журнали). Много хора приемат журналиста и репортера за едно и също нещо. Но репортерът е само един от видовете журналисти, наред с фотографите, колумнистите, главните редактори и т.н. В днешното общество журналистът е придобил особено място в съзнанието на хората. Често хората казват: "това го четох във вестника" или "това го чух по телевизията", и го приемат като абсолютната истина.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина