8 ползи, ако пиете чай всеки ден

Автор: Plovdiv Now 1672
8 ползи, ако пиете чай всеки ден

Дали лайка, шипка, ройбос или зелен чай – едва ли има друга гореща напитка, която да е толкова многостранна и вкусна като чая. Обикновено се сещаме за нея, когато отмине лятото. Но защо да не се възползваме от затоплящите ПЛЮС здравословните свойства на чая по всяко време на годината? Ето няколко убедителни аргумента защо е полезно да пием чаша чай всеки ден, пише obekti.bg.  

Удължавате живота си

Най-вече на зеления и на черния чай се приписват особено положителни качества. И има защо. Професорът по химия от университета „Якобс“ в Бремен Николай Кунерт и екипът му са установили, че в зеления и в черния чай се съдържат полифенолите епигалокатехин-3-галат и теафлавин дигалат, които предпазват хромозомите от разпад и следователно могат да удължат живота.

Задоволявате нуждата си от витамини

Някои чаени сортове са истински витаминни бомби и затова са особено полезни за здравето. Добитият от обвивките на плода от шипка чай например се отличава с богатото си съдържание на витамин С, като допълнително снабдява организма с витамини А, В1, В2 и Е.

Укрепвате имунната си система

В сезона на грипа чашата чай сътворява истински чудеса. Не напразно любителите на чая се кълнат в антибактериалното и антивирусното действие на чая от цистус (лавдан), който освен другото укрепва и имунната система. Същият ефект имат и зеленият и черният чай. Съдържащият се в листата на чаеното растение Л-теанин успокоява нервите, повишава имунитета и подобрява съня.  

Настроението ви се подобрява

Дори само няколко глътки от една хубава чаша чай са в състояние незабавно да повдигнат настроението. Може да удвоите положителното действие на чая, като подберете онези сортове, които засилват чувство на доволство – например аювердичния „чай на щастието“ от портокалови кори, канела и хмел.  

Отслабвате по-лесно

Ако искате да се освободите от излишните килограми, пийте повече чай. Най-вече ментовият, джинджифиловият, черният чай и чаят мате допринасят за по-бързото и неусетно отслабване. Обърнете специално внимание на черния чай, тъй като съдържащите се в него полифеноли ускоряват образуването на полезни чревни бактерии, а това на свой ред стимулира метаболизма и води до по-бързото изгаряне на калории. Но внимание: не бива да прекалявате с черен чай, защото може да се стигне до неприятни странични ефекти (безсъние, стомашен дискомфорт).

Успокоявате нервите си

Много обичате кафе, но топлата напитка не ви се отразява добре? Заместете я с чай! За разлика от кафето матча, зеленият и черният чай се усвояват значително по-бавно от тялото. Типичните странични явления на кафето като нервност, безпокойство и дори страхове отсъстват. Наистина, отнема малко повече време, докато чаят разгърне пълното си действие, но затова пък продължава доста по-дълго. Чаят е идеалното решение за особено чувствителни хора, така че да не се лишават изцяло от кофеин сутрин.

Някои лекарства може да станат излишни

Чаят не само е супер вкусен, но с правилния сорт дори може да заместите успешно лекарството, ако оплакванията ви са леки.

Чай от лайка: ефективен е за стомашно-чревни смущения, подуване и спазми в корема и дори облекчава менструалните болки. Освен това чаят от лайка е антибактериален, което помага при възпаления на венците или гнойни сливици.

Чай от салвия: предотвратява прекомерното потене (хиперхидроза) и помага при топли вълни в климактериума. Има положително действие при нервност и тревожност.

Зелен чай: съдържа витамини А, В и В12. Освен това е богат на флавоноиди, които намаляват риска от инфаркт и инсулт и понижават високото кръвно налягане.

Сами виждате, че не е необходимо медикаментите да са първият ви избор. От това се облагодетелства най-вече чревната флора!

Приемате достатъчно течности

Скучно е да се пие вода, която при това няма вкус. Резултатът? Приемаме прекалено малко течности. За да покрием потребността от 2,5 литра вода на ден, често посягаме към плодови сокове и газирани напитки. А те са изключително нездравословни, като помислим колко много захар съдържат. Значително по-просто, бързо и здравословно е да задоволим нуждата си от течности, като пием чай. Заслужава си да пробвате. Ще спечелите двойно повече от сортове, които укрепват защитните сили на организма или дори помагат за отслабване. Хората си задават въпроса какво количество чай дневно е безвредно. Истината е, че зависи от сорта. Съдържащите кофеин сортове като черен чай, матча или зелен чай трябва да се приемат с мярка. Всекидневната им консумация може да предизвика у по-чувствителните хора нервност, нарушен сън или вътрешно безпокойство. Ако все пак сте големи любители на чая, спокойно може да пиете до три чаши дневно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина