662 бебета с аномалии са родени в Пловдив през миналата година

Автор: Plovdiv Now 5010
662 бебета с аномалии са родени в Пловдив през миналата година

През миналата година 662 бебета с различни аномалии са били родени в Пловдив по данни на НЗОК. Според изнесените цифри за година у нас са родени общо 64 359 бебета. От тях 2276, или 3.53%, са били с аномалии - с умствена изостаналост, аненцефалия, Spina bifida, амиелия, аномалии на сърдечните камери, на сърдечната преграда, на пулмоналната и трикуспидалната клапа, на бъбречните артерии, на храносмилателния тракт и хранопровода, на отделителната система и други.

Такива деца изискват специални грижи и съответно се насочват към специализирани болници. През миналата година те са били изродени в 30 лечебни заведения, които са разполагали със съответните неонатологични отделения, сочи статистиката.

Най-голяма част от децата са изродени в 4 центъра - УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив - 662, УМБАЛ "Света Марина" във Варна - 280, Националната кардиологична болница в София - 146, и Педиатрията в София - 868.

В зависимост от спецификата на здравословните проблеми, децата са били оперирани на място или приведени в други болници.

 В детската хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив на бул „Пешерско шосе” всяка година се оперират успешно деца със сериозни аномалии и заболявания, което им позволява да живеят пълноценно в бъдеще. Според специалистите е необходимо да се създаде национален регистър на родените деца с аномалии, което би улеснило тяхното лечение през годините.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина