44 години от най-голямото земетресение в Югоизточна Европа, засегнало тежко и България

Автор: Plovdiv Now 10317
44 години от най-голямото земетресение в Югоизточна Европа, засегнало тежко и България

Вранчанското земетресение, наричано в България също и Свищовско земетресение, става в 21:20 часа местно време на 4 март 1977 г.

Трусът е с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е в Източните Карпати, окръг Вранча, Румъния, в тъй наречената земетръсна зона Вранча. Хипоцентърът се намира на дълбочина 94 km. Жертвите са над 1600 души, повечето от тях в Букурещ.

Земният трус е усетен в цяла България и нанася щети, най-вече в селищата край река Дунав.

Най-силно е засегнат Свищов, където са разрушени много промишлени и 355 жилищни сгради, а 463 са силно повредени. Съборени са 5 училища, 50 са силно повредени. Разрушени са 21 административни (вкл. тази до гарата) и търговски сгради, други 35 са повредени. Засегната е църквата „Света Троица“, която е напълно възстановена едва през 2004 г. Паметни плочи в памет на загиналите над 100 души са издигнати на площад „Велешана“, където се е намирало сринатото общежитие на химическия комбинат „Свилоза“, както и в близост до училището „Алеко Константинов“, където е бил разрушен жилищен блок. Дълго време след труса химическият комбинат „Свилоза“ не успява да се справи с щетите и да възстанови предишните си производствени мощности и обем на производството.

След земетресението в България са набирани доброволци от цялата страна – студенти, младежи, специалисти, които наред със силите на тогавашната „Гражданска отбрана“ и военни, се включват в издирването на оцелели и жертви, както и в разчистването на останките.

Под развалините в Свищов загиват над 130 души, ранени са над 140. Много от затрупаните са имали реален шанс да бъдат извадени живи, но загиват от нараняванията си и недостиг на въздух.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина