42 предложения от България и чужбина за сградата на БНБ в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 2014
42 предложения от България и чужбина за сградата на БНБ в Пловдив

Изключително голям интерес е предизвикала инициативата "Трезор за идеи”, която трябва да даде концептуалната рамка за бъдещето на сградата на БНБ. Зам.-кметът по култура Пламен Панов заяви, че са подадени общо 42  предложения за ценната сграда на Малката главна. От тях 19 са от български колективи, а останалите 23 от чужбина – от  16 държави на три континента. Сред тях са Аржентина, Бангладеш, Тайван,  Китай и множество европейски държави.

Единственото предложение, което няма да се разглежда е това от Русия. Причината е, че има решение на Сдружението на общините, да не участват руснаци в такъв тип конкурси заради санкциите срещу страната им за войната в Украйна.

Всички идеи и проекти, ще бъдат публикувани на страницата на проекта „Трезор за идеи”. Сред тях има много екстравагантни идеи – като закрита гора и дори обществена баня.  Проектите включват различни музеи на парите, археологически, архитектурен, дори на биоразнообразието. Също така  библиотека и български литературен център, японски културен център, академия по изкуства, творчески хъб и споделено коукъринг пространство.

Комисията, съставена от Община Пловдив ще определи най-добрите три предложения, като наградният фонд се е повишил от първоначалните 9000 лева след спонсорски дарение. Очаква се през юни да има избран победител, а след това Община Пловдив да започне да реализира и идеята.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина