41 двойки станаха царските орли у нас - застрашен вид в световен мащаб

Автор: Plovdiv Now 7942
41 двойки станаха царските орли у нас - застрашен вид в световен мащаб

Популацията на световно застрашения вид царския орел достигна рекордните за последните години 41 двойки у нас, по данни на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 

Положителните резултати се отчитат и вследствие на съвместния проект „Живот за царския орел”, който беше реализиран от „Електроразпределение Юг“ в партньорство с БДЗП в периода 2013 – 2018 г.

Проектът беше съфинансиран от програма LIFE на Европейския комисия и цели да намали смъртността при Царския орел (Aquila heliaca), причинявана от контакт с въздушни електропроводи. Към 2013 г. в страната  са били регистрирани общо 25 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар и Странджа.

Живот за царския орел” се реализира в 8 специално защитени зони от НАТУРА 2000 – в районите на Сакар - общини Елхово, Тополовград, Болярово, Ямбол, Сливен и Харманли.

Положени са общо 43 км нови подземни кабели, които замениха опасни за птиците 70 км въздушни линии. В допълнение бяха обезопасени 42 км въздушни електропровода и близо 3000 стълба. Техническите мерки осигуряват от една страна по-голяма безопасност за птиците, а от друга – повишават сигурността на електрозахранването. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина