40 занаятчии показват майсторлък в Седмица на традиционните занаяти в Етнографския музей СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 10959
40 занаятчии показват майсторлък в Седмица на традиционните занаяти в Етнографския музей СНИМКИ

За тринадесета поредна година от 24 до 30 юни 2019 г. Регионален етнографски музей – Пловдив кани майстори занаятчии от цялата страна (тези последни носители на традицията), наричани „живи човешки съкровища” да участват в Седмицата на традиционните занаяти. Истинска чаршия от занаятчийски работилници се оформя всяко лято под вековната черница и около бухналите чимшири в двора на красивата Куюмджиева къща, където майстори от различни занаяти се надпреварват да покажат своя майсторлък.

Тази година събитието се провежда под патронажа на ЮНЕСКО и е включено в Културния календар на града. Партньори са Клуб „Приятели на РЕМ – Пловдив”, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив, Регионална занаятчийска камара – Пловдив.

В дните на изложението ще бъдат представени над 40 майстори от различни занаяти.

За посетителите и гостите на музея събитието е своеобразна школа, чрез която желаещите могат да се докоснат до тайните на старите технологии. Всеки ден в рамките на Седмицата на традиционните занаяти ще има занаятчийски работилници по грънчарство, плъсти, дърворезба, бродерия и т.н, където желаещите могат да опитат да изработят нещо сами или да бъдат обучени в първите стъпки на занаята. За децата това е истинско пътешествие към нови знания и умения, което със сигурност ще бъде запомнено от тях. А измайстореното със собствени ръце си има свое очарование и магия.

„Всеки от дните е определен за представянето на различен занаят с демонстрация на майсторите и по стар народен обичай ще плетем венци и ще напяваме заедно китки за Еньовден. А за да изживеем още по – пълноценно празника и да научим за лечебните тайни на билките ще открием изложбата „С дъх на билки – лечебни и магични“ на РИМ – Кюстендил, ще забъркаме „бял мъж” и ще отговяваме с петровско пиле на Петровден, както е според народната традиция и всичко това съпроводено с музика и танц в живописния ни двор. Един добър начин да покажем съвременното състояние на народните занаяти, да се опитаме да насърчим интереса на малки и големи към тях, да подпомогнем запазването и развитието на вече позабравени културни традиции“, разказаха от музея.

Откриването е на 24 юни в 11 часа в двора на музея.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина