3D-биопринтиране e поредната иновация в МУ-Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6250
3D-биопринтиране e поредната иновация в МУ-Пловдив

В Катедрата по медицинска биология на МУ – Пловдив заработи първият в страната биопринтер. Той позволява създаване под компютърен контрол на 3D-обекти, чрез наслагване на синтетични и биологични материали в няколко слоя.

3D биопринтирането е една от най-новите технологии, с широко приложение в тъканното инженерство и регенеративната медицина за разработване на сложни тъканни структури, които имитират естествените органи и тъкани. Използват се специални биомастила, съдържащи живи клетки и биоматериал, който запазва клетъчната функция и жизненост и осигурява междуклетъчната комуникация. С изолирани от пациенти туморни клетки може да се конструират индивидуални 3D-туморни модели, върху който се изпробват различни лекарства. Това е перспективен и безопасен метод за определяне на специфично лечение за всеки конкретен пациент.

Новата технология на Cellink ще бъде демонстрирана още през месец март в рамките на свободно-избираемия курс по молекулна, персонализирана и регенеративна медицина. Студентите ще имат възможност да се запознаят с принципите на 3D-биопринтирането и с основите на регенеративната медицина.

Катедрата разполага с необходимия изследователски капацитет и подготвени специалисти, както и с ясна визия за приложението на новата апаратура. В ход е научен проект за 3D-биопринтиране в онкологията, като в последствие ще бъдат разработени и протоколи за принтиране на тъкани и органи за нуждите на регенеративната и експерименталната медицина.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина