30-минутна тренировка у дома поддържа тонуса и настроението, помага и срещу целулита

Автор: Деница Лещева 9041
30-минутна тренировка у дома поддържа тонуса и настроението, помага и срещу целулита

Социалната изолация упражнява негативно влияние върху мотивацията ни за спорт. Ако не сме достатъчно организирани, може дори да си навредим. Това споделя пред TrafficNews.bg фитнес инструкторът Димитър Капов. Ако обаче успеем да намерим правилната мотивация, можем да поддържаме тялото и духа си у дома, независимо дали сме били начинаещи или напреднали в залата.Нужно е единствено да създадем правилната атмосфера, която да повдигне настроението ни.

Димитър Капов е занимавал активно със спорт през повече от половината си живот. 37-годишният инструктор води групови заминания по функционален фитнес, занимава се и с танци. Най-новата му страст е Steel Jump - групови тренировки, за които се използва един-единствен уред - батут. Капов работи и като медицински специалист в отделението по лъчелечение към болница в Панагюрище. Посвещава огромна част от времето си и на двете си занимания, които отдавна са се превърнали в повече от работа, възползвайки се от възможността да усъвършенства познанието си върху човешкото тяло.   

- Как се отразява социалната изолация на мотивацията ни да спортуваме?

- Определено има разлика между преди и сега. Нещата не са същите и предстоят големи промени, след като излезем от това положение. Но мисля, че хората, които са спортували, се поддържат във форма и не спират да го правят. Много често виждаме в интернет клипчета на инструктори, които показват тренировки,  доста хора ги следват. До каква степен това работи, е рано да се каже.

Мотивацията може да дойде по много различни начини – с хубава музика например. Дори едно раздвижване пред телевизора или компютъра е добро начало за тези, които досега не са спортували, стига да имат настроение и да не са загубили оптимизма си. Аз се мотивирам, като си пускам силна музика. Загрявам на нея, после превключвам към танци и накрая - към силова тренировка. Първоначално тренирам със собствено тегло, а после измислям начини да го направя и с тежести. Няколко пъти съм показал, че нещата могат да се случат и у дома.

- Как се отразява извънредното положение на работата на един фитнес инструктор? Работодателите успяха ли да дочакат доизкусуряването на мярката 60/40, или вече са прибегнали до собствени мерки?

- Повечето от моите познати фитнес инструктори са в процес на освобождаване. До момента, в който нещата не отидат в нормалния си ритъм, шефовете не искат да държат хора на работа. Не сме уволнени, имаме уверението на работодателите, че ще се върнем на работа, веднага щом това е възможно. Може би новите изменения на мярката 60/40 могат да променят нещата, но изобщо не е изгоден вариант този, в който държавата не поема осигуровките. Ако се приспаднат и всички разходи за осигуровки, излиза, че държава покрива едни 18.5 %, а не 60. Сметката не излиза.

С поемането на осигуровките от държавата смятам, че доста от работодателите ще успеят да запазят служителите и бизнесите си по този начин.

- Очакваш ли пълни зали след кризата или по-скоро да има отлив на посетители?

- Не бих могъл да анализирам нещата, тъй като все още не знам какво ще се случи със самия здравен проблем. Ако нещата се задълбочат и надминат това, което можем да понесем, смятам, че много хора ще изпитват страха, който в момента витае из Китай. Там отвориха всички увеселителни центрове и паркове, но се наблюдава отлив от тези места. Хората все още се притесняват за здравето и живота си и не посещават обществени места. Много лунапаркове отвориха и затвориха отново, поради липса на посетители. Не знам как ще се стекат нещата тук, но мисля, че сериозните ще се върнат на тренировки още първия ден. Тези, за които фитнесът е просто екзотика, сигурно ще прибегнат към разходките в парка, бягането на Гребната база. 

Може ли една тренировка да ни помогне да преодолеем самотата и депресията в следствие на социалната изолация?

- Аз съм инструктор на групови тренировки. От гледна точка на това, че тренировките, които водя, сближават хората и създават контакти, в условия на социална изолация това е невъзможно. Няма как да се запознаеш с нови хора, докато си стоиш вкъщи и няма групови занимания.

Самото движение, без значение дали ще се напъваш с тежки физически упражнения, или просто ще се раздвижиш вкъщи със стречинг, упражнения за гъвкавост, йога или малко танци, е добро за настроението. Всяко движение активира хормоните на щастието и ни отпуска. Предпочитам да танцувам или да правя лицеви опори, отколкото да ям шоколад. Шоколадът също активира хормоните на щастието и ставаме по-спокойни, но не е толкова полезен.

Залежаването, стоенето на едно място и хапването са неприятен момент, тъй като застояването може да има много последствия за здравето. При жените се появява и целулит. Тези мазнини се резорбират с много движение и голяма активност, а на дивана това няма да се случи.

Ако имаме по-голямо жилище, може да си позволим дори скоростни отсечки (совалки), скачане на въже, комбинирани упражнения.

- Как обаче жените могат да се борят с целулита, докато са затворени вкъщи. Има ли специфичен тип упражнения за тях?

- Не бих препоръчал разтриване с точилката – казвам го напълно сериозно, защото често клиенти ме питат дали това е ефективен метод. За да се справят с целулита, е важно да имат активна лимфна система, която се изгражда с много движение. Препоръчвам бягане намясто, ако вкъщи няма голямо пространство, също така – катеренето и слизането по стълбите във входа на блока. С всяко движение се активизира лимфната система, като по този начин отнася токсини, вредни клетки, ракови клетки.

Знаем, че сърцето е помпата на кръвоносните съдове и с негова помощ кръвта се движи. Особеното при лимфната система обаче, е че тя няма помпа. За помпа служи съкращението на мускулите, което идва от движението. Ако няма съкращение и лимфата не се движи, освобождаването от токсините, които тя има за цел да обир ще е по-затлачено. 

Скачането на батут е един от най-добрите варианти за поддържането и. Много фирми предлагат доставки по домовете на такива уреди. Мога да гарантирам, че лимфата е на 100% активна и мазнините, които правят портокаловата кожа, се резорбират много бързо. Само след няколко групови занимания по Steel Jump мои клиенти са ми казвали, че усещат ефекта – колко се стягат бедрата, колко се заглажда кожата и как изчезват  топчетата мазнина. Някои даже казват, че откакто спортуват на батути, не са ходили на антицелулитни процедури, защото нямали нужда. За домашна обстановка този уред е супер, защото се движим само в него, когато подскачаме, бягаме на място, а за много малко време можем да изгорим много калории.  Мога да сравня 20-минутно скачане с 1 час умерено ходене или бягане – изгаряме същото количество калории и пестим време, за да изгледаме някой хубав сериал.

- Ставаме свидетели на масово изкупуване на гири и щанги в онлайн пространството. Много от хората обаче нямат подходяща екипировка. Има ли предмети от бита, които можем да ползваме, за да се раздвижим?

В много добра употреба могат да влязат 19-литровите галони за диспенсърите с вода. Стават за всичко – клякане, повдигане от клек, носене в двете ръце и обикаляне из стаите. Не можем само да тичаме с тях, защото нямаме такова пространство. Мебелите, които можем да местим, могат да са добро оборудване. Например, един 50-килограмов шкаф може да се повдига от единия край и да се спуска. Това е добра тренировка, стига да знаем как да се наведем правилно, защото трябва да пазим и кръста.

Дори точилката може да се ползва като бар, какъвто имаме в залите. С нея могат да се правят много интересни упражнения за гъвкавост и мобилност, например - на раменната става, например. В залата показвам много упражнения, които се изпълняват само с лост, без тежести, а резултатите са наистина добри. 

- Има ли опасност да претренираме в домашни условия? От какво трябва да се пазим, когато спортуваме вкъщи?

- Не мисля, че някой може да претренира вкъщи. На първо място, не смятам, че някой ще има достатъчно силна мотивация, за да прави двуразови и триразови тренировки. Най-оптималният вариант за поддържане на тонус е всеки да отделя по половин час на ден. Ако иска да прави тяло за морето, до което не е сигурно дали ще стигнем тази година, трябва да наблегне на повече спорт.

Трябва да избягваме да тренираме хаотично, например – малко упражнения преди филма, след него– пак, после – почивка, хапване и отново тренировка. Изобщо не бих препоръчал да се тренира, веднага след като сме хапнали.  Поне два часа след хранене човек не трябва да скача и да прави упражнения, поради опасност от травми. Много хора тренират по този начин у дома – когато се сетят.

Препоръчвам тренировките за тонус да се правят поне два часа след ядене, силовите – също. Не препоръчвам да се правят упражнения на гладно, защото запасите от захар на тялото ще се изчерпат бързо и можем да колабираме. Също така, не трябва да е твърде често. Ако го правим по 4-5 пъти на ден, наистина има опасност да претренираме. Задължително трябва да загряваме преди тренировка.

Най-добре е човек да тренира, да спи повече и да се храни правилно.  

- В този ред на мисли, тренировката ли е най-оптималният вариант за запълване на кратките почивки, ако работим от вкъщи?

- Всеки може да прави леки упражнения. Когато съчетаваме работа и спорт, нещата се получават оптимално. Ако сте работили обаче 5-6 часа на компютър, бих препоръчал в продължение на половин или един час, не да тренирате, а да излезете на балкона, да поглеждате в различни посоки, за да си починат очите. Трябва да тренираме не само тялото си, но и ума си с нещо различно, като например хубава музика, интересно четиво в интернет, или пък да се вдъхновим от някоя рецепта. После – пак да се върнем на работа. Не е казано, че ако работим от вкъщи, трябва да разпускаме само със спорт. Не искам да звучи като някакъв вид утопия – спорт, спорт и само спорт. Това не е начинът човек на живее добре. Наистина, спортът е оптималното качество на живот, но всяко прекаляване може да се отрази зле.

- Как се чувстваш самият ти в този необичаен период от живота на всички ни. Успяваш ли да се справиш с положението и има ли съвет, който искаш да дадеш на останалите?

- Искам да посъветвам хората да четат повече за трите основни неща за добра физическа форма – правилни тренировки, съчетани с правилно хранене и, разбира се, време за почивка. Препоръчвам поне 8 часа сън, в тъмната част на денонощието. Това е добре за здравето и за състоянието на теломерите в тялото ни, които могат да ни накарат да се чувстваме по-млади. Храненето трябва да е поне три пъти на ден, а за тези, които искат да променят начина на приемане на калории – по 5 пъти на ден, но в по-малки количества.

Не препоръчвам да се пазят диети, особено по време на това положение. За мен те са като кредитите – през първите 2-3 месеца виждаш някакъв ефект, след това си връщаш всичко, при това – с лихвите! Особено ако диетата не е съобразена с начина на живот и с типа на тялото ни…

Трябва да се наблегне повече на упражнения за енергиен разход  и това да е много добре съобразено с храненето. Докато си стоим вкъщи, се храним по-често. Изкушаваме се с тестени продукти, сладко, газирано – в пъти повече, отколкото през останалото време. Препоръчвам минерална вода, вместо газирана, или пък фрешове. Не бих казал, че всички правила и изисквания към тренировъчната програма могат да се спазват изцяло вкъщи.

Това, което аз права, за да поддържам настроението си, е да си пусна хубава музика, при това – силно. „Радвам” съседите доста често, в кръга на шегата. Съобразявам се, разбира се, с правилата за шума, но хората нямат нищо против. Едва ли в такава ситуация някой би имал против да чуе хубава музика или да усети, че някой се забавлява и се радва. Освен това гледам хубави филм вечер, комедийни, защото обичам да се смея, без да се натоварвам с драми. Освен това, чета много книги. Както казах, трябва да тренираме ума си. Наред с храната, която ще приемаме през този период, трябва да вземем и храна за мозъка си. А какъв по-добър източник на храна за него от една хубава книга?

- Освен фитнес инструктор, си и медицински специалист. Как се отразява извънредното положение на пациентите ти, притеснени ли са хората?

- Заболяване като тяхното – все пак говорим за хора, които се борят с рак - е много по-притеснително, отколкото вируса. Притесненията, които изпитват, са от гледна точка на това, че са имунокомпрометирани пациенти. Тези, които преминават през лъче- и химиотерапия, са с много ниски показатели на имунната система. Опасенията им са главно да нямат контакт с болни от коронавирус, защото при тях нещата ще се развият много по-скорострелно, а изходът може и да не е добър.

- Как виждаш света след тази криза?

- Малко странен. Мисля, че хората не се променят за добро. Прави ми впечатление, че в която и институция да отида, в който и магазин на влезна, вече никой не ме поздравява. Аз съм си както преди – поздравявам хората, усмихвам се, дори през маската, и винаги мога да разбера по очите дали отсреща ми се усмихват или се мръщят. Забелязвам, че хората са спрели да правят точно това – да се поздравяват, да си казват нещо мило. Хората в магазина се държат студено, вършат си работата като роботи. Мисля си, че хората, които не ходят на работа, са по-спокойни в момента и може би за тях промяната ще е към добро, защото си почиват. Според мен те ще се чувстват много по-добре от тези, които през цялото време са работили, рискувайки живота и здравето си. Всички  са изнервени. Все чета как кризата ни прави по-добри и се учим да си помагаме, но не мисля, че е така.

Дано обаче да греша! Аз съм оптимист и вярвам в доброто. Нека след всичко това, което ни се случи и всички лишения, през които преминахме, да имаме хубави моменти. Да бъдем наистина по-близки, да излезем на улицата и да се прегърнем, за да започнем едно ново начало.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина