3 години затвор за лекарката от УМБАЛ “Пловдив“, фалшифицирала алкохолни проби срещу подкуп

Автор: Валерия Василева 5080
3 години затвор за лекарката от УМБАЛ “Пловдив“,  фалшифицирала алкохолни проби срещу подкуп

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимата Йорданка Димитрова на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 5000  лева, а подсъдимият Вълко Захариев на две години и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 4000  лева.

Двамата са признати  за виновни в това, че в периода от юни до септември 2017 г. в съучастие помежду си д-р Димитрова и съучастникът й Захариев са взимали солидни подкупи от 500 до 1000 лева, срещу което са фалшифицирали кръвни проби на водачи, установени да шофирят след употреба на спртни напитки.

Припомняме, че схемата е работила чрез посредника Вълко Захариев, който е издирвал водачите с положителни проби. Предлагал им срещу определена сума пари резултатите за наличие на алкохол в кръвта да станат отрицателни. Посредникът Захариев събирал лични данни -  трите имена, ЕГН и адрес на водачите, дали кръвна проба, след което ги прозвънявал с обещание, че резултатите могат да станат отрицателни. 

По отношение на подсъдимия  Вълко Захариев съдът е постановил да изтърпи изцяло и отделно наказание от една година лишаване от свобода, наложено му от Районен съд – гр. Пазарджик през март 2017 г., чието изпълнение е било отложено по реда на условното осъждане.

Подсъдимите ще изтърпят наложените наказания ефективно, като за подсъдимата Йорданка Д. е определен първоначален общ режим, а за подсъдимия Вълко Захариев - първоначален строг режим.

Освен това подсъдимата е лишена от правото да заема длъжността ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ за срок от четири години. Тя е осъдена и да заплати сумата в размер на 4400 лева, представляващи равностойността на неправомерно получените парични средства.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина