29 август - Европейска нощ на прилепите

Автор: Plovdiv Now 6308
29 август - Европейска нощ на прилепите

Европейската нощ на прилепите се провежда всяка година на 29 август в повече от 30 страни, съгласно Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS), влязло в сила за България от 1999 г. за опазване на прилепите в Европа чрез серия от консервационни дейности.

Целта е да се популяризира пред широката общественост идеята за опазване на популациите на европейските видове прилепи и да се утвърдят и разширят познанията на гражданите по отношение на био разнообразието и заобикалящата ни природна среда.

2011 и 2012 г. са обявени за Години на прилепите от Програмата за околна среда на обединените нации (UNEP), от Конвенцията за опазване на мигриращи видове диви животни (CMS) и от Споразумението за опазване на прилепите (EUROBATS).

Прилепите са разред дребни животни от клас Бозайници . Характерно за тях е, че предните им крайници са прераснали в крила. Прилепите са единствените бозайници, които могат да летят активно, макар че някои други видове са способни да прелитат на ограничено разстояние.

Разредът наброява около 1110 вида, около 20% от всички видове бозайници. Прилепите са разпространени по целия свят с изключение на някои откъснати острови, полярните райони и високопланинските области над границата на горите. В България се срещат около 30 вида от семействата Булдогови прилепи (Molossidae), Подковоносови (Rhinolophidae) и Гладконоси прилепи (Vespertilionidae).

Живеят над 20 години. В повечето случаи раждат по едно малко на година и го кърмят един месец.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина