232 карикатури от 106 автори се събират на изложба в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6878
232 карикатури от 106 автори се събират на изложба в Пловдив

На 02 октомври 2023 г. (понеделник) от 18.00 ч. ще се състои откриването на изложбата към Дванадесето международно биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив" 2023.

Темата на настоящето Биенале е „Магията във времето и пространството“. Тя е насочена към света на свръхестественото и магическото, съпътстващи човечеството още от древността. Всеки народ има в своята традиционна култура добри и демонични персонажи, обединени от магията. Прибягвайки до нейната помощ, хората се стремят да компенсират невъзможността да постигнат желаното посредством рационални средства. Магията е призвана да запълни тази празнина, като недостига на знания заменя с погрешната асоциация на идеи и абсолютизира принципа, че „подобието ражда подобие“.

Добър знак за нас е, че участниците в биеналето са вникнали в зададената тема и са претворили чрез изкуството своите разбирания за магията, за илюзията, за необяснимото изобщо. Чрез универсалния език на карикатурата авторите разкриват пред публиката различни амбивалентни категории като истина и заблуда, смешно и тъжно, традиционно и модерно. Като визуалират своите представи, майсторите на карикатурата „раждат“ шедьоври на белия лист.

За Дванадесетото издание на Международното биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив’ 2023 бяха изпратени 232 карикатури от 106 автори. Те са представители на 37 страни от петте континента. Според регламента журито номинира 20 творци. Петима от тях удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличи с диплом. Честито на наградените!
Освен тях в каталога на Биеналето са включени и други интересни карикатури. Всички творби, които отговарят на високите изисквания на конкурсното жури, намират място в изложбата.

Изложбата ще можете да разгледате до края на месец октомври 2023 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина