23 години, откакто американски милионер става първият космически турист

Автор: Plovdiv Now 2204
23 години, откакто американски милионер става първият космически турист

На 28 април през 2001 година милионерът Денис Тито от САЩ става първият космически турист, пътувайки на руски космически кораб до Международната космическа станция.

Денис Антъни Тито е американски мултимилионер, който е известен и с факта, че е първият космически турист, който сам си е платил билета. Тито предпочита да бъде наричан „независим изследовател“, а не „турист“, откакто е изпълнил няколко научни експеримента в космоса.

Тито освен, че има висше образование по астронавтика и аеронавтика е и бивш учен работил за НАСА. Затова той винаги е имал интерес към космоса.

Става кандидат на проект на пионерската компания МирКорп на Федералната космическа агенция, но космическа станция Мир е свалена от орбита и затова Тито се насочва към компания за космически туризъм Space Adventures, Ltd. Под нейно ръководство лети на космически полет Союз ТМ-32 на 28 април 2001 г. и прекарва почти 8 денонощия в космоса, като прави 128 обиколки на Земята. Заплаща 20 млн. долара за пътуването, но негови близки приятели предполагат, че е платил по-малко, а именно около 12 млн.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина