21 000 пациенти посетиха пловдивско онкологично отделение през 2018

Автор: Валерия Василева 4403
21 000 пациенти посетиха  пловдивско онкологично отделение през 2018

През изминалата 2018 година специалистите отделението по Медицинска онкология в болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив са се погрижили за повече от 21 000 пациенти, съобщиха от здравното заведение. 

От тях близо 7000 са били хоспитализираните, а над 14 000 са прегледани амбулаторно. Най-много са пациентите, потърсили помощ заради онкологични заболявания на храносмилателната система, като най-засегнати са болните с рак на дебелото черво. Те са от двата пола, по същия начин е и при случаите на белия дроб, но там 2/3 от заболелите са мъже.

Злокачествените заболявания на млечната жлеза са близо 19 процента от всички лекувани, които са само женски пол. 

Усилията на специалистите са насочени към удължаване преживяемоста на пациентите и  подобряване качеството им на живот. Затова подходът към всеки болен е строго индивидуален, съобразен с националните и световни терапевтични стандарти.

В комплексното лечение се включват невролози, кардиолози, ендокринолози, акушер-гинеколози, хирурзи, физиотерапевти и рехабилитатори, а при необходимост болните се хоспитализират.

Ежедневно екипът обсъжда състоянието на всеки болен, развитието на болестта и терапевтичната схема. Задължителен момент след приключване на активното лечение е проследяването на заболяването – диспансерни прегледи. Тяхната цел е наблюдение на болния, за да бъдат открити своевременно рецидиви на заболяването и незабавно да се вземат мерки за тяхното лечение. Вторичната профилактика е от огромно значение за спиране прогресията на болестта.

Тъй като онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб, а прогнозата  на Националния раков институт в САЩ е, че в близките 10 години заболелите ще нараснат с още 2 млн., медиците изтъкнаха, че най-важното е ранното откриване. То често води до пълното излекуване на пациент.

От огромно значение за ранната диагностика е самонаблюдението. При поява на кашлица, тежест в гърдите, безпричинно отслабване и други оплаквания веднага да се търси медицинска помощ – най-напред при личния лекар, а след това и при специалист.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина