200 души в Пловдивско под карантина! Транспортна болница става инфекциозна

Автор: Plovdiv Now 39296
200 души в Пловдивско под карантина! Транспортна болница става инфекциозна

Около 200 души от Пловдив и областта са поставени под карантина към вчерашна дата. Това стана ясно по време на брифинг в Областна управа. От областния щаб коментираха и мерките, които са въведени през последните часове в региона. Една от идеите е Транспортна болница да бъде превърната в инфекциозна. 

"Взехме решение за болницата, която единствена ни уведоми, че не желае да се включи в ситуацията. Ще изискваме план за реорганизацията и в инфекциозна болница. Тя е на края на града и условията в нея са подходящи. Решенията на щаба трябва да се спазват от всички. Утре ще поканим директора на среща и ще поискаме и отделяне на леглова база", каза Каназирева. Отделяне на легла и частично преструктуриране за прием на пациенти с коронавирус ще бъде поискано и от ръководителите на болниците в Раковски, Първомай, Асеновград, Карлово.

Днес щабът е потвърдил решението си МБАЛ „Св. Мина" да стане инфекциозна. В нея ще се приемат само пациенти с леки сипмтоми, като по-тежките случаи ще отиват в другите болници с интензивни отделения. РЗИ е извършила и праверка на условията на място в болницата. 

"Тя е в добро състояние, с персонал, който е работещ, с добри хигиенни условия за общинска болница. Детското отделение и хирургита са на ниво хотел. Там ще бъдат настанени леки случаи и при необходимост ще могат да бъдат извозени за белодробна вентилация. В болницата имат и работеща кислородна инсталация. Определени стаи могат да бъдат адаптирани за кратки срокове", каза д-р Кръстев след проверката.

От щаба припомниха, че въпреки уверението, че Белодробната болница ще бъде възстановена, ремонтните дейности там тепърва предстоят. Един от най-големите проблеми там ще бъде свързан с набирането на персонал.

Частните болници в Пловдив също ще приемат пациенти и ще се съобразяват с решенията на щаба, изтъкна проф. Дойков, представляващ директорите на частните здравни заведения. 

Дани Каназирева заяви, че е изискала и справка от директора на МБАЛ "Св. Мина". Към този момент нямало постъпило нито едно заевление за напускане от страна на медицинските сестри. В момента лечебното заведение разполага с 500 маски и ръкавици, като са заявени и още бройки. Предстои здравната инспекция да заяви още количества предпазно облекло за болниците в областта.

Те ще бъдат раздадени на медиците, които ще стоят на първи фронт – Спешна помощ и отделенията, в които ще се приемат пациентите, казаха от инспектората.

Очаква се до общопрактикуващите лекари и лекарите от Спешна помощ да бъдат изпратени подробни указания как трябва да действат в случай на пациент със симптоми на коронавирус. Именно джипитата са тези, които трябва да следят за спазването на 14-дневната карантина. Ако пациентът няма личен лекар, контролът се извършва от РЗИ.

Проверките на МВР и РЗИ по отношение на спазване на наредбите на Здравното министерство продължават. Ежедневно на дежурния телефон на инспектората постъпват сигнали от граждани. Засега по търговските обекти не са констатирани нарушения.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина