20-годишният Георги от Пловдив се нуждае спешно от помощ за трансплантация

Автор: Plovdiv Now 5757
20-годишният Георги от Пловдив се нуждае спешно от помощ за трансплантация

20-годишният Георги Китипов от Пловдив се нуждае спешно от 110 000 евро за трансплантация в Турция. На момчето е отказано финансиране от Здравната каса, затова близките му разчитат единствено на добри хора, които да помогнат за събирането на непосилната за тях сума.

За съжаление, пловдивчанинът няма възможността да води нормален живот, какъвто водят неговите връстници. Още на четиригодишна възраст Георги се сблъсква с коварния рак - диагностициран е с левкемия. Малко след вкарването му в ремисия, в следствие на химиотерапия, на деветгодишна възраст му е открит тестикуларен рецидив. С това успява да се пребори, но на 16 му е открит пореден рецидив - този път на белия дроб. През цялото това време Георги е лекуван тук, в България, където е подложен многократно на химиотерапия.

За съжаление, това не е последният път, в който му се налага да мине през тежкото изпитание. Преди няколко месеца, едва две години след като е излекуван, за пореден път ракът се връща.

Този път Георги е диагностициран с миелоидна левкемия. Отново е направен опит да бъде вкаран в ремисия, чрез химиотерапия в хематологията на ВМИ Пловдив, но след два проведени курса става ясно, че ефект няма - в следствие на многократно проведените курсове на химиотерапия, Георги е станал резистентен към химията, с която го лекуват тук.

След опит да бъде изпратен в София, за да бъде лекуван там, той е поставен в инфекциозно отделение, а лечението на основното му заболяване е забавено.

Състоянието на Георги се влошава изключително бързо, а тук помощ не може да му бъде предоставена. Поради тази причина се взима решение да бъде изпратен на лечение в Турция, откъдето има получена оферта за провеждане на лечение и трансплантация на стволови клетки, което е наложително за състоянието на Георги.

Сумата, която се изисква за цялостното му лечение, е 150 000 евро.

Започва кампания за набиране на средства, с която успяваме да съберем нужната сума за изследвания и химиотерапия, която да вкара Георги в стабилно състояние. Химиотерапията е проведена и остава само да се съберат парите за трансплантацията, която струва 110 000 евро, но тъй като тя трябва да бъде извършена възможно най-скоро, се взима решение да се подадат документи към здравната каса, от която да ни подпомогнат.

Един месец по-късно те дават становище - отказват да финансират трансплантацията под претекст, че тя може да бъде извършена и тук. Както обаче по-горе споменах, състоянието на Георги не се повлиява от препаратите, с които е лекуван в България, обяснява Ива.

В момента той е в Турция, където очаква да бъде извършена трансплантацията и да бъде стабилизиран. Единствената надежда, която остава на близките му, е да съберат останалите средства, които са нужни, чрез дарителски сметки и ДМС. И молят всички добри хора да помогнат.

Всеки, който иска да дари средства, може да го направи чрез

фейсбук страницата ни: https://m.facebook.com/helpgeorgi

Както и кампанията в ДМС:

https://dmsbg.com/18715/dms-gosho/

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина