20 години по-късно: Кларинетистът Станимир Чанков възстановява нотите за романтичен концерт на Шуберт

Автор: Мария Луцова 4484
20 години по-късно: Кларинетистът Станимир Чанков възстановява нотите за романтичен концерт на Шуберт

Вълнуваща и емоционална вечер с романтична музика под мотото „Шедьоври на романтизма” ще предложи в програмата си Държавна опера-Пловдив тази вечер от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов”.  Събитието е посветено на 225-годишнината от рождението на Франц Шуберт. А предисторията на концерта е от 20 години назад, пише PlovdivTime.bg.

„Тогава директор беше Андрей Андреев, а диригент – Найден Тодоров. Имахме турне в Нидерландия и Великобритания със „Севилският бръснар” по Дарио Фо. Тогава една от солистките Вяра Железова купила нотите на една от последните песни на Франц Шуберт „Пастирът на скалата” от Париж. Творбата е за сопрано, кларнет и пиано. Тя ми даде нотите, но някак се разминаха нещата”, разказва кларнетистът Станимир Чанков, дългогодишен музикант в оркестъра на Държавна опера-Пловдив.

Наскоро той открил нотите в библиотеката си и си припомнил нерадостната съдба на Шуберт, който умира съвсем млад. Вдъхновила го идеята да сподели творбата с пловдивската публика.

„Поканих Евгения Ралчева и тя прегърна идеята, после се обърнах към Ирен Капеланова и Мичо Димитров, който ще изпълни „Сонатина”  - втора и четвърта част. Романтизмът е вдъхновяваща част от музикалната история и това публиката ще почувства по време на концерта”, казва той.

Всъщност една от най-важните пиеси на Шуберт е създадена за обой и пиано като коледен подарък за съпругата му Клара. Композиторът я сравнява с „нежни уханни цветя, които освежават душата”. Създава я през декември 1849 г. Пловдивската публика ще гячуе във вариант за кларнет и пиано.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина