Днес е 18 октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора

Автор: Plovdiv Now 510
Днес е 18 октомври -  Европейски ден за борба с трафика на хора

18 октомври е Европейския ден за борба с трафика на хора. Обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия, г-н Франко Фратини, за поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

Отбелязването на Европейския ден за борба с трафика на хора през 2014 г. цели повишаване чувствителността на обществото към този феномен, водещ до сериозно нарушаване на основни човешки права и свободи. Инициативата е насочена към подобряване на разбирането за проблемите, свързани с трафика и мерките, които трябва да се предприемат за неговото противодействие, към стимулиране на младите хора да бъдат по-информирани, към ангажиране на гражданското общество, властите, институциите в ограничаване на престъплението трафик на хора.

Националната комисия за борба с трафика на хора и Местната комисия за борба с трафика на хора, гр. Пловдив стартират ежегодната си национална кампания по повод 18-ти октомври. Тази година тя се провежда под наслов „Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация съществува“ и на местно ниво ще се реализира в партньорство с Български Червен кръст, гр. Пловдив.

Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик, съгласно официалните данни на Прокуратурата на Р България и Европейската комисия. Над 85% от идентифицираните жертви в България са жени, които биват подлъгани и експлоатирани сексуално, включително зад граница.

Често тези хора, водени от мечтите си за по-добър живот за тях и семействата им,  избират да рискуват, за да създадат кариера в развлекателния бизнес или в сферата на услугите, а дори и съзнателно избират да предоставят сексуални услуги, без да очакват, че в действителност друг ще печели от продажбата на тялото им.

И тогава се сблъскват с насилието, терора, срама и страха. Пътят назад е труден, но жертвата винаги има шанс да се измъкне, да събере сили и да изгради живота си отново. Още по-добре е, когато хората се информират, помислят добре и се запитат какви рискове носи тази идеално описана реалност. 

Задай си въпросите:

  • Получаваш ли примамливи обещания за работа с много високо заплащане?
  • Предлагат ли ти непознати пътуване в чужбина?
  • Предлагат ли ти скъпи подаръци и съвместно съжителство?
  • Държат ли те в неизвестност или изолация?
  • Казват ли ти как да се държиш?
  • Страхуваш ли се?
  • Тормозят ли те?
  • Искат ли от теб лични снимки, предизвикателно видео, информация за семейството ти, лични данни?

Ако отговориш с „ДА“ на един или повече от тези въпроси, ти си в риск! Планираш пътуване с цел работа зад граница? Бъди изключително внимателен/на и предпазлив/а. Не всички са добронамерени към теб. Биха излъгали, за да спечелят, като продават тялото ти. Тези хора са престъпници. Ползвателите на сексуални услуги от жертви на трафик също носят наказателна отговорност.

Ако си в беда, незабавно се свържи с българското представителство в страната, в която се намираш. Потърси помощ от полицията – дори и да си с отнети документи, от неправителствена организация, работеща с хора в нужда, от близките си или на някой от телефонните номера от този списък:

ВАЖНИ КОНТАКТИ:  

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, набира се без код)

 Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), e-mail: [email protected]

Местна комисия за борба с трафика на хора в градовете:

Пловдив, тел.: +359 32 622 136, e-mail: [email protected];

Национална телефонна линия срещу трафика на хора, фондация „Кампания А21“ – 0800 20 100

Научи повече за проблемите, свързани с явлението „трафик на хора“ на интернет страниците на Националната комисия: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина