18 май - Международен ден на музеите и Ден на българските зоопаркове

Автор: Plovdiv Now 17805
18 май - Международен ден на музеите и Ден на българските зоопаркове

На 18 май 1978 година за първи път се чества Международният ден на музеите. Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която е от гръцки произход и произлиза от "mouseion". "Mouseion" било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

Днес е и празник на българските зоологически градини. На 18 май черпят всички работещи в зоопарковете в цялата страна. Денят се чества от 2008 г. и всяка година на тази дата се организират множество събития за празника.

Зoологическата градина в София е най-голямата и най-старата на Балканите. Ежегодно близо половин милион възрастни и деца от цялата страна се любуват на изобилието от най-различни видове животни. Върху площ от 235 декара тук живеят около 2000 бозайници, влечуги, птици и т.н. Индийският слон, белият носорог, хипопотамите, африканските лъвове, леопардите, кафявите мечки, гибоните и египетските лешояди са едни от емблемите на столичния зоокът.

Царството на животните в Плевен е уникално за страната – разположено е в защитената местност Кайлъка, а животните обитават естествени пещери. Варненският зоокът е в Морската градина и е прекрасно място за разходка на жителите и гостите на града. Градината в Ловеч е огромна – там могат да се видят камили, японски елен, лъвове и тигри. В единствения парк във Великотърновско – този в Павликени, има кенгуру, а в Айтос отглеждат и пингвини. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина