16 октомври: Световен ден на прехраната и Международен ден на анестезиолога

Автор: Plovdiv Now 7728
16 октомври: Световен ден на прехраната и Международен ден на анестезиолога

Световният ден на прехраната се отбелязва на днешния 16 октомври. Свързва се със същата дата през 1979 г., когато по инициатива на ФАО - Организацията на храната и земеделието към ООН за първи се признава, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Денят се отбелязва в над 150 страни, а България се включва през 2006 година.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Заради глада и свързаните с него последици всяка година умират 5 милиона деца преди навършване на 5-годишна възраст. Недохранването е причина за забавеното физическо и интелектуално развитие и по-високата заболяемост при децата.

Според прогнозите изменението на климата ще изостри проблема с глада и това ще е причина за нови от 40 до 300 милиона гладуващи до 2060 г. Тъй като децата се нуждаят от 3 до 4 пъти повече храна за единица маса, отколкото възрастните, по-голямата част на това гладуващо население ще бъде при тях.

16 октомври е и Международен ден на анестезиолога. Започнал е да се отбелязва по повод на първата публична демонстрация за подаване на наркоза при операция на 16 октомври 1846 г. Смята за рождения ден на науката анестезиология.

На тази дата английският учен Уйлям Мортън прави първата демонстрация на анестезия (обезболяване) с етер в Масачузетската Главна болница в Бостън.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина