Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването ѝ - 16 октомври 1945 г.
Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб. Този ден се чества за първи път през 1981г. и всяка година световният ден на храните има специална тема и се фокусира върху различни дейности.
Всеки ден по света 850 милиона души не могат да си осигурят храната, необходима за добро здраве и растеж.
Храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. Тя трябва да бъде в достатъчно количество и с доказано качество. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия , да осигурява добро здраве и да предпазва от болести. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали трябва да е съобразен с физиологичните нужди на организма.