Тъй като температурите се повишават, експертите предупреждават за опасностите от смъртоносен топлинен удар - който може да започне да се развива след само 10 минути седене на открито в много части на страната. 

Тази седмица метеролозите алармираха, тъй като части от Североизток, Среден Запад и дори части от Канада са готови да се изправят пред „опасна“ гореща вълна и топлинни индекси над 100 градуса по Фаренхайт. 

Вече водещият убиец, свързан с времето в САЩ, жегата кара служителите да предупреждават милионите в района на горещата вълна да приемат „сериозно“ климата през следващите няколко дни или рискуват да станат един от 700-те американци, които умират от него всяка година. 

Последните 12 месеца се превърнаха в най-горещите в историята на наблюденията - всеки месец учените регистрират все повече и повече нови топлинни рекорди. В резултат на това учените отново са загрижени за последствията от следващата гореща вълна, която е на път да удари света.

Според изследователите човешкото тяло има тесен температурен диапазон, в който може да изпълнява жизненоважни функции – варира приблизително между 37°C и 37,8°C. В резултат на това учените решиха да напомнят как възниква топлинният удар и как той постепенно разрушава тялото ни, карайки органите да отказват един по един, пише Daily Mail.

Според професора от Училището по обществено здравеопазване на университета в Индиана д-р Захари Шладер, „каскадата от събития“, водеща до топлинен удар, започва само секунди след излагане на екстремна топлина, включително изпотяване, повишен сърдечен ритъм и дехидратация.

Само за 5-10 минути топлината отвежда кръвта от жизненоважни органи като мозъка, което води до объркване, замаяност и загуба на съзнание. Освен това само след 15 минути тялото ни може напълно да изпадне в топлинен удар, след което настъпва „пълна загуба на функциите на тялото“.

Учените са описали подробно какво се случва в тялото на средностатистическия човек от секундата, в която той излезе на знойната жега.

1 минута

В рамките на секунди след като излезете навън, слънчевите лъчи удрят откритата ви кожа и вие започвате да се потите. Изпотяването е начинът на тялото да се охлажда. Когато тялото усети висока температура, хипоталамусът – частта от мозъка, която регулира температурата – казва на кожните жлези да отделят пот.

Потта е течност, съставена основно от вода, но съдържа и малки количества овлажняваща сол, което кара тялото ни да изтегля топлината от тялото и да я охлажда, докато се изпарява върху кожата.

Високата влажност обаче затруднява този процес и престоят навън при твърде високи температури ни кара да губим повече течности, отколкото тялото ни може да понесе.

2 минути

Ако топлината е достатъчно силна, две минути са достатъчни, за да се изпари потта от кожата; за съжаление, тялото ни не е в състояние да произведе достатъчно пот, за да се охлади. В резултат на това човешкото тяло започва процес, наречен вазодилатация, при който кръвоносните съдове се отварят и притокът на кръв към кожата се увеличава.

Според д-р Кристи Зионц, председател и медицински директор на спешната медицина в Hackensack Meridian Bayshore Medical Center в Ню Джърси, тялото започва да преразпределя кръвта, за да се охлади. Това може да удължи изпотяването с още няколко минути, след което изпотяването обикновено спира.

5-10 минути

След 5-10 минути сърцето започва да бие по-бързо, тъй като кръвният поток, пренасочен към кожата, се отстранява от други жизненоважни органи, като сърцето. Кръвното налягане пада рязко и сърцето трябва да работи по-усилено.

В същото време нашият мозък изпитва недостиг на кръв, което може да доведе до замайване, объркване и загуба на съзнание. Процесът на изтичане на кръв от жизненоважни органи се нарича вазоконстрикция и се смята, че в крайна сметка задейства каскадата, която може да се развие в топлинен удар.

10-15 минути

Данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предполагат, че това е моментът, когато настъпва топлинен удар, освен ако човек не предприеме необходимите стъпки за:

попълване на вода;
попълване на електролити;
избягване на слънцето;
избягване на физическа активност.

Водата и спортните напитки помагат за попълване на течности, загубени чрез изпотяване, а блокирането на слънчевата светлина може да ограничи слънчевото изгаряне, което повишава телесната температура чрез изгаряне на кожата.

Ако тези стъпки не бъдат предприети, казва Шландър, кръвта и кислородът могат да бъдат изтеглени от червата, оставяйки ги пропускливи и уязвими. Токсините и бактериите, които обикновено остават в червата, след това излизат и навлизат в кръвния поток, активирайки белите кръвни клетки. Когато белите кръвни клетки атакуват замърсителя, се образуват кръвни съсиреци, което бързо увеличава риска от полиорганна недостатъчност.

30+ минути

Според Зионц през този период има пълна загуба на телесни функции, а вътрешната телесна температура достига 41,1°C. Следва момент, който може да се сравни със сепсис - всичко това може да доведе до постепенна повреда на всички човешки органи.

Учените не знаят реда, в който органите отказват, но силно препоръчват да се потърси незабавна медицинска помощ. В допълнение, пациентът може да получи рабдомиолиза, мускулен разпад и потенциална смърт.

60 минути

Ако човек, страдащ от топлинен удар, получи спешна помощ, лекарите незабавно започват работа, за да охладят лицето. Според Зионц, лекарите използват охлаждащи одеяла и IVs с охлаждащ физиологичен разтвор, за да направят това. Пакетите с лед се прилагат и върху ключови зони, като слабините и подмишниците.

Изследователите отбелязват, че възстановяването на човешкото тяло след топлинен удар ще отнеме от 1 до 2 дни.