14 октомври - Международен ден на стандартизацията

Автор: Plovdiv Now 1482
14 октомври - Международен ден на стандартизацията

14 октомври е обявен за Международен ден на стандартизацията.

На този ден се почитат усилията на хилядите експерти по света, които изграждат сътрудничеството си в рамките на IEC, ISO, ITU за разработването на международни стандарти.

Стандартите ни свързват с надеждни начини за комуникация, кодекси за добри практики и утвърдени рамки за сътрудничество. Като предлагат основата за единно тълкуване по отношение на комуникациите или трансакциите, стандартите са от съществено значение за взаимоизгодните търговски отношения и ефективното използване на ресурсите в международната търговия.

Социалните взаимоотношения се основават на общото спазване на единна съвкупност от правила, идеи или стойности – чрез международните стандарти тези правила се кодифицират, така че да бъдат достъпни за всички.

Съответствието на продукт или услуга с даден международен стандарт е категоричен знак за качество, безопасност или съвместимост. Стандартите успяват да отговорят на изключителното разнообразие в нашия взаимосвързан свят, като предоставят унифицирани интерфейси, така необходими, за да сме сигурни, че говорим на един език.

За работа по стандарти в България се говори от 1932 г. Няколко години по-късно, през 1938 г. е учреден Институт по норми. След Втората световна война се публикуват и първите материали с печат БДС (Български държавен стандарт). България става член на международните организации по стандартизация през 50-те години на миналия век. Следват още няколко трансформации през годините.

През 1999 г. е създадена Държавна агенция по стандартизация и метрология, а през 2005 г. с нов закон е създаден Български институт за стандартизация.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина