134 магистър-фармацевти на МУ-Пловдив се заклеха да посветят знания и сили за опазване на човешкото здраве

Автор: Plovdiv Now 2166
134 магистър-фармацевти на МУ-Пловдив се заклеха да посветят знания и сили за опазване на човешкото здраве

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, да бъда партньорът и консултантът на лекаря в назначаването на лечението, специалистът, който контролира безопасното прилагане на медикаментите“…Клетвата на магистър-фармацевта произнесоха днес 134 дипломанти от Медицински университет – Пловдив. Абсолвентите получиха дипломите си по време на промоцията на 16-ия випуск на Фармацевтичния факултет в зала „България“ на Международния панаир. Клетвата прозвуча и на английски език, тъй като 14 от завършващите са чужденци или с двойно гражданство.

Началото на празника поставиха момичетата от Note квартет, след което приветствие към присъстващите на церемонията отправи деканът доц. Калин Иванов.

„По същото време през 2004 годинаполучих дипломата си за магистър-фармацевт. 20 години по-късно стоя пред вас като декан. За мен е чест да съм човекът, който бележи началото на професионалната ви кариера. Пътят на всеки от вас ще е различен, но знайте, че няма магически лек за успех. Първото правило е да имате визия какво искате да постигнете. Преследвайте вашата мечта, защото иначе някой друг ще ви застави да сбъдвате неговата. Ще срещнете много хора, които се съмняват във вас (около мен е пълно с такива), но успешните хора падат, изправят се и отново продължават. Днес вие сте победители, вървете достойно по професионалния си път“, обърна се към дипломантите доц. Иванов.

Приветствие към Випуск 2024 отправи и ректорът проф. д-р Ангел Учиков, дмн, който изрази увереност, че всички ще се реализират като добри специалисти във фармацевтичния сектор и ще докажат себе си като достойни възпитаници на МУ-Пловдив. „Вие сте обиколка напред в състезанието на живота, което е състезание преди всичко със самите себе си. Осмелявайте се да бъдете личности с мнение, смели и решителни. Защото всяко общество е толкова жизнеспособно, колкото са младите му хора“, каза в словото си ректорът.

Покана да се присъединят като членове към Българския фармацевтичен съюз отправи неговият председател Димитър Маринов, който бе сред официалните гости. „Бъдете човечни и етични, дръжте се професионално и ще бъдете уважавани. Имиджът на фармацевта днес е такъв, какъвто са го изградили хората преди нас, а какъв ще е в бъдеще – зависи от вас“, каза магистър-фармацевт Маринов, който осигури предметни награди за шестимата абсолвенти с отличен успех от следването и държавните изпити.

Да бъдат добри лидери и хора с визия, които не се страхуват да взимат смели решения пожела проф. Бласе Билак от университета „Сейнт Джон“ в Ню Йорк. Той е лектор във Фармацевтичния факултет през летния семестър на настоящата учебна като американски стипендиант по програма „Фулбрайт“.

За първи път тази година студентите имаха възможност сами да изберат своя промотор и това бе дългогодишният и обичан преподавател проф. д-р Людмил Пейчев, дм.

„Днес е вашият голям ден, за който дълго сте се борили. Извървяхте труден път, белязан с безсънни нощи, а сега поемате нов, който невинаги ще бъде лек. Запазете огъня на познанието, помнете своите учители и своя университет“, пожела проф. Пейчев.

Честта да отговори на словото на промотора се падна на първенеца на випуска Михаела Попова, чийто успех от обучението е 5,92, а от държавните изпити – 6,00. Михаела бе сред петимата млади учени, избрани да представят България на 72-ата среща с Нобелови лауреати по физиология и медицина в Линдау (Германия) през декември 2022 г. В международното събитие, което се провежда от 1951 г., участваха 40 носители на най-престижното отличие за наука и над 600 талантливи млади учени от цял свят.

Всеки участник може да се включи в срещите само веднъж, но остава постоянен член на мрежата на възпитаниците на Линдау и посланик на научния диалог. Именно Германия избира, за да продължи обучението и научната си кариера отличничката на випуска. В момента тя проучва кой университет да избере за докторантурата си, която ще е в областта на биохимията.

Михаела благодари от името на абсолвентите на академичното ръководство, на преподавателите и родителите за подкрепата, а на колегите си пожела винаги да си поставят високи цели и да не забравят, че всеки край е ново начало.

Ректорът проф. Учиков връчи дипломите на отличниците – Михаела Попова, Десислава Трифонова, Рени Генчева, Шазие Зафирова, Нелина Нейчева и Габриела Шопова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина