“Зелен Западен” – концепцията, която ще промени района

Автор: Plovdiv Now 4237
“Зелен Западен” – концепцията, която ще промени района

Екипът на “Западен” търси решения, чрез които да насърчи хората да имат повече самосъзнание, но и доверие в институциите. В рамките на създадената концепцията “Зелен Западен” се реализират информационни кампании, съпроводени с многобройни инициативи за рециклиране, почистване и залесяване.

Днес беше проведена съвместна акция по засаждането на 13 броя чинари, липи, иглолистни дървета, в която участваха кметът на “Западен” Тони Стойчева и директорът ОП “Градини и паркове” Антон Георгиев. Те обсъдиха и плановете за подобряване на озеленяването, надграждане на съществуващите паркови пространства, но и изграждането на нови. Двамата се обединиха около мнението за необходимост от съвременни поливни системи за адекватната грижа за зелената система.    

Утре районната администрация отправя покана към кварталната общност да се включи в пролетното издание на “Рециклиада”, на която се събират разделно текстил, хартия и пластмаса. Тя ще се проведе в парк “Ружа” (10.00 ч. - 16.00 ч.). Служителите на “Западен” са приготвили изненади, а 10 комплекта кошчета за разделно събиране на отпадъци, предоставени от “Мева България”, ще бъдат разиграни на томбола. Партньори на събитието са “Булекопак” и “М-Texx”.   

През следващите години България трябва да направи огромен скок в областта на рециклирането – делът на рециклиране на общинските отпадъци през 2025 г. трябва да е 55%, процентът на депониране до 2035 г. трябва да е под 10%. Предвижда се да се въведе нов механизъм, при който замърсителят плаща, като хората, които рециклират, ще имат по-ниска такса за битови отпадъци. Добрата новина е, че все повече се ограничават продуктите за еднократна употреба в европейски мащаб, които мерки ще се приложат у тук.  

Кметът на “Западен” Тони Стойчева заяви, че администрацията настоява да се поставят повече контейнери за рециклиране, като Милена Станева, началник отдел “Екология” е и в процес на комуникация за определяне на точки, в които да има и контейнери за рециклиране на текстил. В сградата на кметството се въвеждат добри практики за намаляване на изразходваните ресурси като енергия и вода.

Друга интересна идея в контекста на реализиране на “Зелен Западен” e организирането “Детска рециклиада”, защото децата са бъдещето и именно те ще изпитат в голяма степен негативните последствия от съвременната свръхконсумация.

Предстои и Световният ден на водата. Темата, която администрацията обяви, е “Безводието”. Традиционно “Западен” си сътрудничи с училищата и градините, като децата заедно с техните родители ще бъдат провокирани да творят и да се замислят за този голям проблем чрез дебати, рисунки, фотографии, разкази и др.

Една голяма част от района се нуждае от обновяване на старите съоръжения и изграждане на нови детски площадки. Подадени са 5 проекта по ПУДООС и администрацията се надява те да бъдат одобрени. Търсят се и варианти за финансиране на още проекти, като амбицията е те да не са еднотипни, а да са като част от зелената система на района, каквито са съвременните тенденции.

Кметът Тони Стойчева коментира, че много би искала да приобщи не само гражданите, но и бизнеса в поддържането на част от зелените площи, като това ще промени съществено градската среда в района.

В края на месеца в “Западен” ще се проведе и мащабна инициатива за почистване. Г-жа Стойчева отправя апел към всички да не хвърлят боклуци извън контейнерите, а мястото на фасовете, семки и други опаковки е в кошчетата, а не около пейките в парковете.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина