Загиналият в Пловдив строител оставя деца, проверяват фирмите, ангажирани със строежа

Автор: Деница Лещева 24124
Загиналият в Пловдив строител оставя деца, проверяват фирмите, ангажирани със строежа

Инспекцията по труда стартира проверка на фирмата строител на жилищен комплекс "Младежки хълм" в пловдивския квартал "Триъгълника". Припомняме, че по-рано днес 53-годишен работник загина на строежа. Загиналият работник оставя семейство и деца. По първоначални данни, той бил ударен от тухла, паднала при издигане на палет. 

"Бяхме уведомени за злополуката в 12:30 часа - около половин час след инцидента. Наши служители веднага са посетили местопроизшествието и вече са започнали проверка", коментира за Plovdivnow.bg директорът на пловдивската Инспекция по труда Атанас Чернаев. В момента се изчакват докладите от огледа, за да бъдат набелязани конкретни действия по проверката. 

Наш репортер потърси собственика на строителната фирма "Рожевски-61" ООД Илко Рожевски. Той обясни, че загиналият е дългогодишен служител на фирмата, назначен на трудов договор. 

"Вдигали са строителни материали за най-горните етажи. При порив на вятъра товарът се е разклатил, откъснала се тухла, която е полетяла надолу. Човекът вероятно е бил без каска. Всички сме много разстроени и съжаляваме за случилото се", коментира Рожевски.  Той допълни, че фирмата е спазила всички изисквания за безопасност на труда - служителите са били инструктирани, раздадена им е предпазна екипировка.

"Може би в този вятър не е трябвало да вдигат товар толкова нависоко. Но това е отговорност на подизпълнителя, кранът не е наш", заключи той. 

Потърсихме за коментар и Деян Стоянов - собственик на фирмата подизпълнител "Стабил Ди". 

"Всичко е спазено, причината за този лош инцидент не е кранът. Паднала е тухла от обекта, човекът отдолу е бил без каска и е останал намясто", сподели той. Според него в този момент кранът е вдигал пясък, а самата тухла е паднала някъде от строежа, но не и въз основна на допир с крана. 

В снимките, в които наш репортер запечата мястото на инцидента, обаче присъстват няколко палета с тухли, стоварени извън контура на фасадата на сградата. Разположението им изглежда крайно рисково, разгледано дори извън контекста на силните пориви на вятъра. Предстои проверките да покажат дали вятърът има отношение към инцидента или кранът е станал причина по един или друг начин за падане на тухлата, както и дали са спазени изискванията за безопасност - правилно вдигане и поставяне на палетите, носене на нужното обезопасително оборудване, както и други мерки за сигурност при работа на строителна площадка. 

Обърнахме се и към собственичката на компанията за строителен надзор "Билдинспект" ООД Емилия Стоянова. Тя обясни, че предстои да направи проверка на случая, тъй като не е била уведомена за него. 

Резследването на трудовата злополука се поема от Следствения отдел при Окръжна прокуратура - Пловдив. Извършен е оглед на местопроизшествието, като предстои да бъдат назначени и необходимите експертизи, които да изяснят обстоятелствата около смъртта на мъжа. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина