Видеокамери ще дебнат за нарушители край Братската могила

Автор: Plovdiv Now 4978
Видеокамери ще дебнат за нарушители край Братската могила

Служители на Общинска охрана поставят камери на стълбовете до Братската могила в Пловдив, пише GlasNews. А надписът под тях е достатъчно красноречив: Обектът е под видеонаблюдение 24 часа.

През годините сме видели какво ли не върху стените на мемориалния комплекс, посветен на падналите за освобождението на България. От цинични думи до свастики са "украсявали" съоръжението, алеите до което станаха любимо място на майки с деца. Да не говорим, че паметникът е бил ограбван няколко пъти. Но да сте чули някой да е поел отговорността за това?

Преди година беше поета инициатива за осмислянето на Братската могила и превръщането й в пространство за концерти, събития и работа с деца. Едва тази година обаче арт инсталацията на Християн Бакалов – PURE Plovdiv, преобрази комплекса. Не че още през 2010 г. сегашният кмет на Пловдив Здравко Димитров, тогава кмет на район „Западен“, не пое "инициатива" за реконструкция на паметника в закрит арт център и концертна зала. Две години по-късно отново Зико, вече в качеството си на областен управител, предложи мемориалът да бъде включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Познайте коя от тези идеи е осъществена!

Нито мемориалът е обявен за паметник на културното наследство и в този смисъл остава застрашен, нито пловдивчани се радват на кой знае какви арт събития на мястото. А драскачите и вандалите са си тук. Вероятно затова Общината най-после е решила по някакъв начин да защити мемориала, монтирайки камери.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина