Върховният съд попари уволнената кметица на “Западен“, няма да вземе 9 бона за болки и страдания

Автор: Благовест Андонов 5800
Върховният съд попари уволнената кметица на “Западен“, няма да вземе 9 бона за болки и страдания

Бившата кметица на район „Западен” Десислава Желязкова загуби делото срещу Община Пловдив за обезщетение заради незаконното й уволнение. Върховният административен съд отмени частта на решението, с което й са присъдени 9000 лева обезщетение за неимуществени вреди за смяната й.

Желязкова вода редица дела срещу Община Пловдив през последните години, след като бе отстранена от местния парламент като кмет на район „Западен” през 2013 година. По-рано, след дълги съдебни битки тя успя да спечели съдебните искове за определяне на смяната й като незаконосъобразна.  Въпреки това тя не бе възстановена на поста, тъй като мандатът бе изтекъл, а след това бе променен Изборният кодекс и районните кметове се избираха директно.

След като спечели иска за уволнението, тя поиска 20 000 лева обезщетение за неимуществени вреди за периода  01.08.2013 г. до 05.07.2016 година, като Желязкова е изпитала: „силни негативни емоции, довели до сериозно засягане на личността и достойнството на човека, а именно: страдания вследствие на засегнати чест и достойнство, възмущение, унижение и неудобство, чувство на гняв, огорчение и силно негодувание от подхвърлените в медиите намеци за достойнството на ищцата вследствие незаконосъобразния акт; професионално унижение и неудобство вследствие на неизвестността на причината за прекратяване на дейността й като кмет; душевни болки, преживян стрес, притеснения, емоционален шок и чувство за безпомощност от невъзможността да разбере защо е била поискана, съответно гласувана промяната в служебното й положение; отрицателни емоции и стресови състояния - нервно напрежение, безсъние, неспокойство и тревожност по време на висящността на процеса  - 35 месеца”.

Тогава съдът определи 9000 лева обезщетение за Желязкова, както и 1056 лева разноски по делото.

ВАС обаче са сметнали, че тази част на решението на Административния съд е незаконна. Те са приели всички доводи на защитата на Желязкова за „претърпяна болка и страдание” и незаконното й уволнение, но обезщетението е било поискано неправилно. То е било предявено от защитата на Желязкова по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Според Върховните магистрати обаче отношенията между Община Пловдив и Десислава Желязкова се уреждат от Кодекса на труда.  В съответния член пише, че  при незаконно уволнение работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца, а когато през времето по предходната алинея работникът или служителят е работил на по-нископлатена работа, той има право на разликата в заплатите.

„Законът използва общият термин "обезщетение", от което не може да се направи извод, че се касае само за обезщетение за имуществени вреди. Общият термин „обезщетение“ обхваща всички претърпени вреди, както имуществени, така и неимуществени. Посочването в закона на шестте заплати на правоимащия по трудово правоотношение е критерий, по който следва да се определи размера на обезщетението”, пишат магистратите в мотивите си. Поради това Желязкова няма да получи сумата от 9000 лева, както и Община Пловдив няма да плати разноските по делото.   Решението на ВАС е окончателно.

На последните избори Желязкова отново бе кандидат за кмет на район „Западен”, като този път не успя да стигне до балотаж и завърши трета с 1324 гласа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина