Световното първенство по спортен риболов започна в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 3819
Световното първенство по спортен риболов започна в Пловдив

Зам.-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов откри Световното първенство по спортен риболов за „Мастърс“ (55-65 г.), ветерани (над 65 г.) и хора с увреждания. Шампионатът ще се проведе на Гребния канал с участието на 40 отбора от 21 държави на 14 и 15 юни

„За мен е удоволствие, че Пловдив за поредна година е домакин на Световното първенство по спортен риболов. Нашият град е доказал в годините, че е изключително подходящ за провеждането на състезания на такова високо ниво. Благодаря на Световната федерация по спортен риболов, че ни гласува доверие“, заяви Николай Бухалов и пожела късмет на всички участници.

С провеждането на състезанието Пловдив става шампион по най-много световни първенства по спортен риболов в отделните дисциплини. Считан категорично за „риболовната столица на България“, градът и Гребният канал досега са били домакини на пет рибарски мондиала, сред които и първото Световно първенство за жени през 1994 г. Пловдив има много висок рейтинг в световната федерация по спортен риболов ФИПС и е считан за едно от най-добрите съоръжения в света за провеждане на въдичарски състезания.

„Използвам случая да благодаря на Община Пловдив за помощта, която ни оказва. Надявам се, че всички ще запазите топли спомени от престоя си в България“, заяви при откриването председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

Участие в откриването взеха още председателят на УС на Националното ловно-рибарско сдружение при "Съюз на ловците и риболовците в България" инж. Васил Василев, зам.-директорът на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Ясен Киров, началникът на отдел „Спорт и младежки дейности” Иван Запрянов, както и легендарният английски състезател по спортен риболов Марк Даунс.

„Конкуренцията е много силна, надявам се да покажем най-доброто от себе си. Вярвам в момчетата!“, заяви Ивайло Христов – треньорът на българския състав на „Мастърс“, който има сили за достойно представяне, след като спечели световната отборна титла в Сегед през 2022 г., а Румен Витков – Монтанеца стана втори индивидуално.

България ще постави и рекорд за участие на най-млад състезател в световно първенство по спортен риболов за хора с увреждания. Това е 15-годишният ученик Боян Добрев от Горна Оряховица. Българин ще бъде и най-възрастният риболовец – 82-годишният Йордан Момчев от състава на ветераните. Във ветеранския ни тим има и дама. Майсторката Райна Димитрова от Монтана е участвала в ред световни шампионати и международни състезания, а сега ще се конкурира с мъжете.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина