Спасителна операция в Смирненски: Огромен рой пчели намери нов дом след намесата на пчелари

Автор: TrafficNews 7847
Спасителна операция в Смирненски: Огромен рой пчели намери нов дом след намесата на пчелари

Огромен рой пчели внесе смут в пловдивчани вчера следобед. Читатели на TrafficNews бяха неприятно изненадани, когато забелязали скупчването на пчели върху една от върбите в парк на ул. „Копривките“ в Смирненски. Те сигнализираха до медията ни и изпратиха кратки видеа, за да покажат какво са видели. Разтревожени, те разказаха, че в парка има много хора, много майки разхождат децата си и оставят децата да играят на открито, а насекомите ги плашат.

 

На сигнала на TrafficNews се отзоваха двама млади пчелари ентусиасти от Пловдив, които поеха ангажимент да уловят роя и да осигурят спокойно място за разходка и игри на децата, както и нов дом на пчелите. С подходящото оборудване те внимателно се приближиха до рояка и успяха да го уловят в специален кошер. Процесът изглеждаше сложен, но приключи бързи, а двамата пчелари бяха спокойни и концентрирани, като гарантираха, че нито една пчела няма да бъде наранена в процеса.

Докато течеше операцията, пред репортер на медията ни единият от пчеларите успокои хората, че роякът пчели може да изглежда страшно и опасно, но в този етап пчелите не са агресивни. Те биха нападнали само при наличие на заплаха за колонията им.

Обикновено роенето се случва през този период на годината, тъй като сега броят на пчелите в семейството бързо се увеличава, допълни другият след като отведоха новото пчелно семейство от дървото, за което се беше захванал.

Роякът вероятно ще се успокои и ще се установи в новия си дом, създавайки нов, здрав пчелен кошер, допълниха те преди да тръгнат. 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина