Разчистиха незаконния пазар в Смирненски

Автор: Plovdiv Now 2983
Разчистиха незаконния пазар в Смирненски

Без такси и данъци, без тротоарно право. Това беше положението на напълно незаконния пазар на Пещерско шосе между хиперамаркетите Лидл и Кауфланд. Повече от година той растеше всекидневно, но два дни обаче мястото, използвано за търговски цели, вече е в историята.  Екипи на район „Западен”, Общинска полиция, Общинска охрана, представители на Второ РУ и НАП са задействали процедура по премахването му.

Институциите са извършили акция, в която е участвала и ОП „Чистота” и  са започнали да разчистват мястото, въпреки възпротивяването и агресивното поведение на търговците. Днес на адреса отново е имало  екипи на Общинска полиция и багер, който напълно да освободи мястото, което е предназначено за пешеходци.

Акцията е инициирана по премахването на нерегламентираното тържище е на кмета на район „Западен” Димитър Колев . След като тя е влязла в сила, от кметството са направили организация с ОП „Чистота”, Общинска полиция, общинска охрана, представители на Второ РУ и НАП.

„Отидохме на място вчера сутринта. Не срещнахме разбиране от страна на продавачите. Започнаха да правят скандали, обиждаха екипите на Община Пловдив. Междувременно от полицията установиха, че лицата имат невръчени актове, като униформените им ги връчиха. Успяхме да изчистим всичко там, което бе оставено от незаконния пазар, каза пред TrafficNews Димитър Колев.

Както медията ни бе съобщила преди време историята на незаконният пазар тръгва от  производители на дадена продукция – картофи, череши и домати.След това обаче на мястото е започнало да се използва от търговци, които закупуват от борсите и препродават. С времето обаче тържището ставаше все по-голямо, а мръсотията и нулевата хигиена също. Въпреки многократните посещения на НАП и инспектората на мястото продължаваше на се прави бизнес, да се трупат касетки, палети и боклуци. Разбира се, касови бележки не бяха издавани, а кантарите не бяха минали контрол.

Агресивните изблици не са чужди на продаващите. Доста често освен работна дейност се създават скандали за територия.  Може би това е й причината институциите да се задействат  и да спрат незаконната дейност, която затруднява и спокойното преминаване на пешеходци, както и майки с колички. Преди 10 дни TrafficNews разказа за спречкване, завършило с бой и разпита глава на 47-годишен мъж, а мястото на нападението е било именно пазарът. Грозните сцени са се разиграли на 15 юли – събота, малко след 22 часа вечерта, на бул. „Пещерско шосе”. Според свидетел  един от търговците, продаващи плодове и зеленчуци на паркинга, е влязъл в конфронтация с друг мъж, след което го е ударил с брадва в главата. Свидетели на случката са станали няколко човека, които в последствие са дали и показания в полицията. Агресивният нападател, който извършва незаконни дейности е от ромски произход и по думите на свидетели това съвсем не е първото му подобно провинение.

Спречкване в Смирненски завърши с удар с брадва и няколко шева на главата

Кметът на района е категоричен, че ще има постоянни проверки на мястото, като няма да се позволи да се продават хранителни продукти, с неясен произход, без касови апарати и неплатено тротоарно право. Колев допълни, че е говорил и с управителите на двата търговски обекта в близост. Оттам те ще следят дали търговците няма да продават на паркинга, а ако забележат подобно нещо, ще сигнализират частните охранителни фирми, с които имат договор.

 Повече по темата:

Незаконен пазар расте на Пещерско шосе: хигиена – нулева, такси и данъци – никакви

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина