Протест заради сделката за 35 млн. лева с част от терен край Гребната база

Автор: Благовест Андонов 5092
Протест заради сделката за 35 млн. лева с част от терен край Гребната база

Пловдивчани се организират на протест пред Областна управа. В 17:00 часа във вторник те ще искат областния управител Илия Зюмбилев да върне решението, взето от Общинския съвет, свързано с купуването на 67 дка от Община Пловдив срещу 29 млн. лева без ДДС и 35 млн. лева с налога.

„ Областният управител Илия Зюмбилев има правомощията да защити обществения интерес и да спре схемата за 35 000 000 лв. за откупуване на част от имот в парк "Отдих и култура".  Областният управител има всички законови правомощия и основания да върне това незаконосъобразно и пагубно за града ни решение”, пишат от Инициативния комитет „За парка”.

Те смятат, че има поне три нарушения на нормативната уредба при взетото решение:

- имотът не е включен в годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти;

-  по същество договорът за разсрочване на плащането е поемане на дълг към трето лице, което е забранено от закона при изтичане на мандата;

- решението противоречи на стратегията за управление и разпореждане с недвижими имоти, в която не е включен изобщо.

Още на комисиите стана ясно, че имотът от 67 дка не фигурира в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество. В нея е целият парцел от 80 дка, но на практика след  разделянето на имота, двата терена имат различни идентификатори и на практика са изцяло нови имоти.

Припомняме, че според решението  Община Пловдив ще плати 10% от имота като капаро тази година. Останалите  средства ще се платят по 30% в следващите  три бюджетни години. Едва след  превеждането на цялата сума от 29 млн. лева от „Тея инвест” ще  прехвърлят парцела.

Не е ясно частната фирма какво ще прави с останалите 13 дка.  Останалите 51 дка от загубените 140 дка от Община Пловдив в т.нар. „Дисниленд”, бяха заменени за изключително ценни общински имоти.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина