Прокуратурата започна проверка за застрояване в парк “Отдих и култура“

Автор: Plovdiv Now 6992
Прокуратурата започна проверка за застрояване в парк “Отдих и култура“

Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка за застрояване в парк „Отдих и култура“, съобщиха днес от пресцентъра. 

Проверката е по реда на надзора за законност във връзка с публикации в медиите, в които се сочи за проведено общоградско протестно шествие  в защита на парка до Гребната база под надслов „Заедно за парка“, насочено срещу решение на Общински съвет за изменение на общия устройствен план, което ще доведе до застрояване в района на парк „Отдих и култура“. 

Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

В събота стотици пловдивчани се събраха на протест пред Общината срещу отреждането на парцел от 81 дка край Гребната база за строителство. Ден по -рано  областният управител Ангел Стоев заяви, че няма как да върне Общия устройствен план за ново разглеждане.

Статутът на имота бе променен през изменението на Общия устройствен план на сесията на 24 ноември.  Теренът е част от 140-те декара, които Община Пловдив загуби чрез апорт в т.нар. Дисниленд в мандата на д-р Иван Чомаков.

Според новите показатели в зона за рекареация, там може да се застрои 65 000 кв.м. Според протестиращите това е 100 млн. лева частен интерес, но срещу него стои обществения интерес.

Протестиращите се включват и в подписка с искания от Община Пловдив и държаните институции. Тя е за промяна на статута на имота отново за зеленина, както и той да бъде отчужден и да се направи парк.

"В Пловдив зелените площи не са много, те трябва да се разширят и да изглеждат по-добре”, заяви ландашафтния архитект Невена Цветкова.

Според един от организаторите на протеста Тони Стойчев Общинският съвет и кмета Здравко Димитров работили като брокери във фирма за недвижими имоти.

Тя напомни, че съседните 50 дка от имота са били  отчужден от Община Пловдив срещу 50 дка апетитни общински имоти за застрояване вместо да се отчужди за няколко милиона лева.

„Община Пловдив направи сделка кон за кокошка с фирмата собственик „Тея инвест”. Така хем те взимат имоти за строителство, хем дават 50 дка на общината да им направи парк, а в съседство да си построят жилищен комплекс”, заяви Стойчева.  Тя каза още, че обжалват решенията в съда за промяната на Общия устройствен план.

По време на протеста бе изнесена и информация за евентуални нарушения при процедурата за продажба на парцелите. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина