Правната комисия разреши да се гласува сделката за 64 дка край Гребната база

Автор: Благовест Андонов 5358
Правната комисия разреши да се гласува сделката за 64 дка край Гребната база

Да се изискат всички доклади за дейността на временната комисия при преговорите между Община Пловдив и „Тея инвест” за закупуването на 64 дка край Гребната база  срещи 29 млн. лева до 5 септември.  Това решение взе Правната комисия към Общинския съвет, която заседава днес, научи trafficnews.bg.

Тя трябваше да реши дали да допусне предложението на кмета Здравко Димитров за гласуване на сесията на Общинския съвет на 7 септември.  Въпреки решението за допълнителните  документи, все пак точката бе допусната на заседанието. 

На комисията присъстваха и представители от местната гражданска инициатива „За парка”, които  влязоха в челен сблъсък с общинските съветници. Наложи се и почивка от 15 минути, за да се охладят страстите преди взимането на решението.

От гражданското сдружение отправиха въпроси към съветниците дали одобряват сделката и дали смятат, че е целосъборазно да се платят 29 млн. лева за имот, който  е бил общински и придобит  за 1 млн. лева от „Тея инвест”.

От своя страна председателят на комисията Йордан Илиев от ГЕРБ и независимият Слави Георгиев обясниха, че функцията на тази комисия е не да гледа предложенията по целесъобразност, а за законност.  С други думи те единствено могат да предложат едно решение да не влиза в Дневния ред на местния парламент, ако те сметнат, че то е незаконосъобразно или има факти и обстоятелства, които да се изяснят.

Последваха и въпроси как ще гласуват общинарите на сесията, като бяха обвинени, че си затварят очите за далаверите и участват в нея. От друга страна общинските съветници  заявиха, че с действията си гражданите си правят предизборна кампания, защото има сред тях кандидати за кмет в лицето на Тони Стойчева.

Константин Бобоцов от гражданското сдружение постави въпроса и защо  предложението е само за част от парка, при положение, че решението на Общинския съвет за временната комисия е за преговори за целия имот от над 80 дка.

Веселина Александрова от „Демократична България” заяви, че има много въпросителни около това предложение.  Тя каза, че след като парцелът е разделен той  вече има други идентификатори, като за закупуването му трябва да се вземе решение за актуализиране на Годишната програма за разпореждане с общинско имущество.

Припомняме, че новото предложение на не „Тея инвест” идва, след като направиха нов ПУП на имота и той бе разделен на две – единият от 64 дка, а другият от 13 дка. Предложението на компанията е Община Пловдив да придобие единствено парцела от 64 дка, като останалите 13 не са обект на преговори за закупуване. Вероятно те ще  бъдат за строителство. 

Оценката, която е дадена от фирмата за въпросните 64 дка е 34 млн. лева без ДДС. От Община Пловдив обаче са направили своя оценка и тя е в размер на близо 29 млн. лева. Именно това е и офертата на градските власти към частната компания.  Предложението е сумата да бъде разпределена в 4 години, като през тази се платят 10% от сумата, а през следващите 3 години да се дават по 30% - данъците и таксите ще бъдат за сметка на купувача, в случая в лицето на Община Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина