Подготвят ремонта на една от най-старите улици в Смирненски, но ще стигнат ли парите за нея?

Автор: Благовест Андонов 2052
Подготвят ремонта на една от най-старите улици в Смирненски, но ще стигнат ли парите за нея?

Реконструкцията на ул. „Генерал Колев” в район „Западен” е една от дейностите, за които Община Пловдив получи 1,5 млн. лева от държавата. Пътната артерия е една от основните връзки в т.нар. „Стар Смирненски”, като това е една от първите улици, изградени в района. Тя води до ОУ „Елин Пелин” и ДГ „Рая”, като обслужва още редица карета в квартала, пише trafficnews.bg.

Първите къщи по нея са още от края на 40-те и началото на 50-те години, когато Пловдив започва да се развива отвъд жп линията на града. Инфраструктурата от самото си създаване не е ремонтирана, с изключение на частите, когато са строяли панелните блокове през 70-те години.

Още в миналия мандат се заговори за нейния ремонт, като бившият кмет на район Димитър Колев я бе вкарал в програмата си. Той направи проекти и извади строително разрешение, като дори  през 2021 година бяха гласувани средства от Община Пловдив.

Тогава обаче изникна проблем – проектът трябваше да се съгласува с НКЖИ, тъй като през нея минава стара жп линия.  В крайна смета от НКЖИ прехвърлиха имотите на градските власти. Заделените средства от 1 млн. лева за улицата, обаче не бяха прехвърлени в бюджет 2022 година от бившия зам.-кмет Величко Родопски и така проектът остана без финансиране.

В предизборната кампания Тони Стойчев обяви, че улицата е приоритет за нея през 2024 година.   Обектът в крайна сметка успя да се пребори за финансиране през Държавния бюджет, а споразумението вече е подписано между МРРБ и Община Пловдив.

Първото решение, което предстои е кметът Костадин Димитров дали ще прехвърли дейностите по ремонта на улицата на кметицата на „Западен”. Последните му изказвания говорят за това. Оттам Стойчева трябва да проведе обществена поръчка за строителството.

Още при  проектирането беше ясно, че сумата от 1 млн. лева няма да стигне и то по цените от 2020 година, преди скока на строителните материали. Към днешна дата също не е ясно дали средствата ще са достатъчни.

Проектът предвижда премахването на паважната настилка, изграждане на пътно легло, нови тротоари, паркоместа, подземна инфраструктура и осветление.

Една от големите  дилеми, които трябва да реши Тони Стойчева е какво да прави с огромните дървета край улицата, които са на 40-50 години.  Голяма част от тях е повдигнала паважа и тротоарите,  като кореновата система на редица от тях не позволяват да са изгради тротоар, или пътят да ги заобиколи.  На практика, за да спаси част от тях – то пътят трябва да бъде стеснен, което пък нормативно не е възможно, тъй като габаритът на улицата е на минимума на изискванията.

Очаква се при пускането на обществената поръчка, ако няма обжалвания то до лятото да има избран изпълнител и да започне реконструкцията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина