Пленер и голям флашмоб за 50-годишния юбилей на училище „Св. Св. Кирил и Методий”

Автор: Plovdiv Now 11894
Пленер и голям флашмоб за 50-годишния юбилей на училище „Св. Св. Кирил и Методий”

Цапочва днес, 2 май, 21-вият национален ученически пленер за изобразително изкуство „Традиция, екология, творчество“. Той е част от 50-годишния юбилей на пловдивското средно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Пленерът ще продължи четири дни, ще завърши с изложба, която се открива на 5-ти май в къща Хиндлиян. Форумът включва 73 ученици от цяла България, ръководени от 12 учители. Учениците ще рисуват на различни локации в Стария град и ще покажат своя различен поглед към неговите пространства. Участниците ще работят живопис, графика и приложно изкуство, разделени са в две възрастови категории - 8-10 клас и 11-12 клас.

Изложбата ще включва най-малко 73 творби. Ще бъде открита в къща Хиндлиян на 5 май, четвъртък, в 12.30 часа, от директора на училището г-жа Таня Николова. Специално жури ще присъди награди за първо, второ и трето място в двете възрастови категории. Ще бъдат връчени и няколко специални награди – на кмета на Пловдив Здравко Димитров, на началника на РУО-Пловдив, на кмета на район „Запад” Димитър Колев, на директора на СУ „Св. Св. Кирил и Методий” Таня Николова, на спонсора тази година – А1, и на Дружеството на пловдивските художници. Журирането става на място, при подреждането, което е сутринта в деня на откриването.

Пленерът се организира от 1998-ма година. Осъществява се под ръководството на Министерството на образованието и науката, РУО - Пловдив,  Община Пловдив, Общински институт “Старинен Пловдив”.

Флашмоб на Главната улица

Ден преди изложбата, на 4-ти май, с Флашмоб на Главната улица, продължават дейностите по 50 годишния юбилей на пловдивското училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Във Флашмоба ще участват около 45 ученици от 8-12 клас, които ще бъдат облечени в техните си дрехи – идеята е минувачите по Главната да бъдат изненадани. В 16:45 ще започне различна музика на три локации. От Копчетата към стълбите на Каменица ще тръгнат мажоретки с Ботевия марш – най-напред едно момиче, след това второ, трето и така привличайки останалите. Втората локация е Римският стадион – от там ще тръгне втората група танцьори под музиката на тракийското хоро „Трите пъти”. От горната част на стълбите на Каменица ще тръгне надолу третата група - с музика на K-Pop (корейски поп) групата ITZY и песента “Loco”. Всички ученици ще се съберат пред надписа „Заедно” и ще завършат с общ танц върху хорото „Трите пъти”. Приготвили са цветен прашец и рисунки, с които ще обсипят знака “Together”. Флашмобът е организиран и ръководен от хореографи – преподаватели в училище.

Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” е еко училище на щастието, иновативно и Гугъл референтно училище с Монтесори педагогика в начален етап, с активно проектно-базирано и облачно обучение в прогимназиален и гимназиален етап и с професионално обучение след основно образование по професия “Дизайнер”, специалност “Рекламна графика” и професия “Танцьор”, специалност “Български танци”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина