Бум на търсене на жилища отчитат в един от най-зелените райони на Пловдив

Автор: Виктория Петрова 6713
Бум на търсене на жилища отчитат в един от най-зелените райони на Пловдив

От няколко години търсенето на жилища в районите с добре развита образователна инфраструктура, каквато е зоната до Младежкия хълм, става все по-голямо. Така интересът към зоната около Медицинския университет и неговия Стоматологичен факултет бележи пикови нива в последните месеци.

Поради примамливите условия на района и перспективата за активно развитие, далновидните строителните предприемачи се насочиха към търсене на свободни парцели в зоната, доминирана предимно от ниско строителство. В резултат на това днес на няколко локации се изграждат нови модерен тип сгради, предпочитани за обитаване от студенти в елитните университети в района, но и изключително подходящи за постоянен дом.

Все повече българи се ориентират стратегически да инвестират спестяванията си в недвижимо имущество, а един от най-устойчивите и сигурни варианти са в жилище. Логично предпочитани са именно локации с повишено търсене, какъвто е районът в близост до едни от най-ключовите булеварди в Пловдив – бул. „Васил Априлов“ и бул. „Руски“. Над 1500 чуждестранни студенти се обучават в университета в близост, като това прави покупката на апартамент изключително доходоносна инвестиция с цел отдаване под наем на имота. 

Районът

На пешеходно разстояние от центъра на града, заключен между две тепета – Младежкия хълм и Альоша, кварталът е един от най-зелените в Пловдив. По-чист въздух и площи за отдих са само част от акредитивите, които дава природата, а в същото време голяма част от зоната е облагородена и урбанизирана за целите на градския живот. Освен Медицинския университет, в близост се намират и едни от най-големите университетски болници в града – УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Каспела“, УМБАЛ „Пълмед“ и УСБАЛАГ „Селена“.

Наред със забележителния ландшафт, в района са едни от най-големите търговски центрове – Мол Марково Тепе, мол „Пловдив“, няколко големи хранителни магазина, спортна зала „Сила“, както и редица заведения и кафенета. В непосредствена близост е ситуирана Централната гара на Пловдив.

Оживен и млад, така може да се нарече района, заради неговите обитатели. Кварталът е на път да се превърне в студентско градче, а в него се заселват много чужденци предвид спецификата на висшите учебни заведения.

Търсене и предлагане

Имотите в района са в по-нисък ценови сегмент, спрямо идеалния център на Пловдив. За около 500 метра разстояние цената слиза от средните 1200 евро за кв.м. в Центъра, до 800-900 евро кв/м. около Младежкия хълм. В същото време предлагането не е особено голямо, тъй като не малка част от периметъра е зает от социална, образователна и търговска инфраструктура. Търсенето на жилища под наем от чуждестранни студенти пък е все по-интензивно, което превръща инвестицията в средно по размер жилище в района в много далновиден ход с добра възвращаемост. За да проверим как върви продажбата на апартаменти в квартала, потърсихме за коментар инвеститорите в най-големия новостроящ се комплекс в района жилищен парк „Младежки хълм“.

„В района има много високо търсене на апартаменти за жилищни и инвестиционни цели. Факт е, че зоната е една от най-предпочитаните за закупуване на имоти с цел отдаване под наем. Обектите се разграбват преди Акт 15, като и при нас голяма част от жилищата се разпродадоха за изключително кратки срокове. Жилищен парк "Младежки хълм" е на почти финален етап, като очакваме Акт 16 през есента, а към момента имаме останали само двустайни и тристайни апартаменти. Именно в месеците около септември на пазара има най-силна динамика, тъй като тогава обикновено се настаняват студентите. Както знаете, нарастването на гъстотата на населението в дадена зона, върви ръка за ръка с развитието ѝ в търговски план. Повече хора означава повишено потребление и така се дава арена за отваряне на магазини за бързооборотни стоки, заведения и звена за услуги. Приземното ниво на комплекса ни е с бизнес площи и при тях интересът също е висок, като към този момент имаме свободни едва няколко", обясни Йовка Панева - мениджър продажби на комплекс "Младежки хълм"

По отношение на евентуалните предизвикателства на имотния пазар в зоната, Панева посочи липсата на паркоместа, като за целта подчерта, че купувачите трябва да са особено предпазливи в тази насока и да мислят в перспектива. 

"Знаете, че все повече улици влизат в т.н. "Синя зона". Тенденцията е свободното паркиране да се редуцира все повече. От друга страна почти всяко домакинство има поне един автомобил, затова препоръчвам хората да търсят варианти за осигуряване на гараж. Ние сме решили проблема с подземен паркинг, който е с топла връзка към цялата сграда, а капацитетът му е достатъчен за всички живущи", допълни още Панева. 

Инвестиции

Българите традиционно търсят по-консервативни полета за инвестиция, като това налага традиция в залагането на спестявания в недвижимо имущество, както и теглене на кредити за подобни инвестиционни цели. Икономисти и имотни специалисти посочват, че в дългосрочен план това е една от най-сигурните и добре вазвръщаеми инвестиции.

Практиката показва, че наемите на жилища с една спалня са между 400-450 евро. При апартаментите с две спални месечната рента гравитира около 600 евро. Така инвестиция в недвижимо имущество в района се характеризира с изключително бърза възвращаемост от по-малко от 10 години.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина