ОУ „Драган Манчов” напуска Математическата и отива в нова сграда

Автор: Добринка Димова 8702
ОУ „Драган Манчов” напуска Математическата и отива в нова сграда

ОУ „Драган Манчов” ще бъде преместено от Математическата гимназия в нова сграда, която ще бъде построена до мол Пловдив. Новината съобщи зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

„Имаме запазен терен от 10 декара в район „Западен”. Проведохме вече няколко разговора с екипите и на Математическата гимназия, и на ОУ „Драган Манчов”. Очакванията ми са до края на тази или в началото на следващата година най-късно да имаме технически проект за новото училище, което е голяма стъпка напред”, посочи Стоянов.

Идеята, която се обсъжда в момента, е ОУ „Драган Манчов” да стане основно технологично училище със засилено изучаване на математика, базово програмиране, роботика, IT и инженерни профили.

Сградата на Математическата гимназия пък ще бъде ремонтирана и разширена, след което ще се премине на едносменен режим на обучение.

В същото време напредват процедурите и по строителството на новата сграда на ОУ „Княз Александър Първи”, което в момента дели класните стаи заедно с Хуманитарната гимназия.

Всяка от двете нови сгради ще струва около 7 млн. лв. За ОУ „Княз Александър Първи” вече има отпуснати 5 млн. лв. от държавата, останалите 2 млн. лв. са от община Пловдив.

По думите на Стоянов, ако не се построят тези две сгради, в следващите 4-5 години в Пловдив ще има недостиг на места за първи клас. Постоянното нарастване на града от хора, които идват от съседни общини да живеят и работят тук, се отразява и на образователната структура. И ежегодно първолаците се увеличават с около 5 процента.

„Все още не се справили и с част от задължителното целодневно обучение, особено в началния етап. Така че тук тепърва трябва да инвестираме сериозни средства и ОУ „Княз Александър Първи” и ОУ „Драган Манчов” са сериозни стъпки напред”, допълни Стоянов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина